'SPECIJALNA OPERACIJA' ODLAZI U POVIJEST

Putin će 9. svibnja i službeno proglasiti rat u Ukrajini? To mu daje novu, opasnu, opciju u invaziji na susjeda

Twitter

Rusija 9. svibnja slavi Dan pobjede i obilježava pobjedu protiv nacista 1945. godine

Ruski predsjednik Vladimir Putin mogao bi i službeno proglasiti rat u Ukrajini do 9. svibnja, što bi mu dopustilo proglašenje potpune mobilizacije ruskih rezervista dok pokušava osvojiti istočni i južni dio teritorija susjedne države, piše CNN pozivajući se na uvjerenje američkih i europskih diplomata.

Rusija 9. svibnja slavi Dan pobjede i obilježava pobjedu protiv nacista 1945. godine. Zapadni dužnosnici već duže vrijeme vjeruju da će Putin iskoristiti taj dan u svoje propagandne svrhe kako bi ili proglasio vojni uspjeh u Ukrajini ili eskalaciju sukoba, ili jedno i drugo.

Borba protiv nacista

No, sada se pojavio i treći scenarij da će Putin toga dana i službeno proglasiti rat u Ukrajini. Dosad je službena ruska vlast odbijala sukob u Ukrajini nazivati ratom već su tvrdili da je to “specijalna vojna operacija” s ciljem “denacifikacije” Ukrajine.

“Mislim da će se pokušati pomaknuti s pozicije specijalne operacije. On priprema teren da može reći: ‘gledajte, ovo je sada rat protiv nacista i trebam više ljudi”, kazao je prošlog tjedna britanski ministar obrane Ben Wallace, a prenosi Net.hr.

Wallace je dodao da ne bi bio iznenađen, no kako nema konkretne informacije o tome, da će on vjerojatno proglasiti na Dan pobjede da su “u ratu sa svjetskim nacistima i da mi treba masovna mobilizacija Rusa.”

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari