O KARANTENI I PREKIDU IZOLACIJE

HZJZ objavio nove preporuke: 24 sata bez povišene temperature dovoljno je za prekid samoizolacije

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Karantena je skraćena na sedam dana svim bliskim kontaktima, a ne samo osobama koje su cijepljene i preboljele COVID-19

HZJZ je objavio nove preporuke vezano za skraćenje karantene i skraćenje izolacije za bolesne.

Prema novim preporukama, karantena je skraćena na sedam dana svim bliskim kontaktima, a ne samo cijepljenima i onima koji su preboljeli covid.

Izuzeci od podvrgavanja karanteni ostaju isti kao i prije, odnosno izuzeti su oni koji su preboljeli COVID u zadnja četiri mjeseca, koji su primili drugu dozu u zadnja četiri mjeseca ili su cijepljeni booster dozom.

Omogućen je prekid izolacije za asimptomatske zaražene osobe nakon najmanje pet dana ako su najranije peti dan negativne u brzom antigenskom testu (BAT), kao i za bolesnike s blagom i umjerenom kliničkom slikom nakon najmanje pet dana, ako su najranije peti dan negativni u brzom antigenskom testu (BAT) te bez povišene temperature najmanje 24 sata i značajno ublaženim simptomima (bez BAT testiranja, izolacija traje deset dana za osobe koje nisu cijepljene i nisu ranije preboljele COVID-19, a za cijepljene i koji su preboljeli COVID-19 traje sedam dana bez testiranja).

Za prekid izolacije bez testiranja, bolesnik mora biti afebrilan najmanje 24 sata, dok je ranije to bilo najmanje tri dana.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari