REZULTATI ISTRAŽIVANJA

Video | Zašto se Hrvati češće odluče za kupovinu novog uređaja nego popravak starog? Evo odgovora…

Foto: Dusko Jaramaz/Pixsell

Hrvatska je po zašitit potrošača na samom dnu

Već 19 godina Mario Hanžek u obiteljskom poslu popravlja televizore. Na mjesec njih 300-tinjak.

No, zbog skupoće samih dijelova, nekima je taj popravak neisplativ, izvještava Marina Brcković za RTL Vijesti.

“Na kupnju novog uređaja se odlučuju zato što je cijena popravka dosta visoka, a to je zato što su jako skupi dijelovi. Najčešći kvarovi vam budu između dvije do tri godine, to je kvar na led rasvjeti na televizoru. I to je kvar koji se može popraviti, ali je dosta skup. Za neke manje televizore je to 600 kuna, a za veće to može biti čak i do tri tisuće kuna”, objašnajva Mario Hanžek, vlasnik servisnog centra za kućanske aparate.

Pa je građanima isplativije kupiti novi uređaj i dobiti novo jamstvo.

Više pogledajte u video prilogu RTL-a:

“Dok vi zovnete majstora, dok vam to popravi, iza toga nikad neće biti kao što je nekad bio. Ja bi uvijek kupio novi, a stari bi dao na otpad”, smatra Nikola Čačić, iz Zagreba. “Skupi su popravci i onda se još malo doda pa se kupi ipak novi i pet godina smo mirni”, kaže Kata Rajković iz Zagreba.

Da im je popravak bio neisplativ izjasnilo se čak 81 posto potrošača, a njih preko 70 posto kupilo je novi uređaj jer popravak uopće nije bio moguć pokazalo je istraživanje SDP-ove EU zastupnice Bojane Borzan.

“Po meni je ovo zaista žalosno. Mi želimo zaštititi potrošače da ne troše novace kupujući stalno nove aparate”, kazala je Borzan.

Najbrže se kvare mobiteli i zasloni jer se oni prema istraživanju najčešće kvare, a najčešći je kvar puknuti zaslon.

Zvonimir Pezić, vlasnik servisnog centra za mobitele, ih popravi oko 70 komada, a kaže kako za jeftinije mobitele cijene se kreću između 300 i 500 kuna dok za skuplje modele popravak može koštati i do 3000 ili 4000 kuna.

Borzan traži da se na svaki uređaj stavi oznaka popravljivosti i vjeruje da će se zakon u Uniji promijeni na proljeće u ožujku, no Hrvatska sama može i ranije, jer tvrdi, po zaštiti potrošača na samom smo dnu, izvještava Marina Brcković za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari