OPREZ TIJEKOM ISPITA

HZJZ objavio upute za provedbu državne mature: Nije potreban negativan PCR nalaz

Photo: Borna Filic/PIXSELL

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je upute za provedbu državne mature tijekom pandemije. 

U provedbi ispita državne mature sudjeluju pristupnici (učenici i kandidati), djelatnici škola i druge osobe. Druge osobe kojima je iznimno omogućen ulaz u školu tijekom provedbe ispita državne mature su djelatnici Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, osobni pomagači ili osobe u službenome svojstvu nužne za provedbu državne mature, navodi HZJZ, pišu Vijesti.hr

Na ispit ne smiju doći pristupnici (učenici i kandidati), djelatnici škole i druge osobe ako su pozitivni na COVID-19 (izrečena im je zdravstvena mjera izolacije) i ako pokazuju znakove akutne bolesti koja može ukazivati na COVID-19: kašalj, poteškoće u disanju, glavobolja (za osobe koje imaju navedene znakove bolesti ulaz je moguć samo uz predočenje negativnoga nalaza PCR ili brzoga antigenskog testa na SARS-COV-2 iz zdravstvene ustanove koji ne smije biti stariji od 48 sati*), povišena tjelesna temperatura, poremećaj osjeta njuha i okusa i sl.

Nije potreban negativan PCR nalaz kao uvjet pristupanja ispitima državne mature, osim za gore navedeni izuzetak * i za osobe koje prelaze granicu na koje se odnose važeće preporuke za prelaske granica.

Ako su djelatnici škole i druge osobe bliski kontakt osobe oboljele od COVID-19, tj. ako im je izrečena zdravstvena mjera samoizolacije, ne smiju ulaziti u vanjske prostore (dvorište, vrt, igralište) ni u unutarnje prostore ustanove u kojoj se provodi ispit državne mature prije ispita i tijekom ispita.

Za pristupnike kojima je izrečena mjera samoizolacije uvjeti pristupanja ispitima državne mature utvrdit će se kroz posebne epidemiološke preporuke sukladno aktualnoj epidemiološkoj situaciji.

Radi dogovora oko posebnih uvjeta polaganja ispita učenici kojima je izrečena zdravstvena mjera samoizolacije trebaju se žurno javiti školi (razredniku, ispitnomu koordinatoru ili ravnatelju škole), a kandidati Nacionalnomu centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

O svemu navedenome, kao i o ovim uputama u cijelosti, potrebno je primjereno obavijestiti pristupnike (npr. na mrežnim stranicama nadležnih institucija, elektroničkom poštom i sl.), dok posebna izjava pristupnika vezana za ove upute, tj. uvjete pristupanja nije potrebna.

Mjere opreza prije ispita

Svim pristupnicima, djelatnicima uključenim u provedbu ispita državne mature, osobnim pomagačima i drugim osobama u službenome svojstvu u razdoblju prije prvoga ispita te do posljednjega ispita preporučuje se, koliko je moguće s obzirom na druge životne obveze i okolnosti, pridržavanje pravila koja smanjuju mogućnost zaraze (dosljedno pridržavanje fizičke udaljenosti od drugih osoba s kojima ne dijele kućanstvo i pojačana osobna higijena te izbjegavanje većih okupljanja).

Djelatnici i osobni pomagači uključeni u provedbu ispita državne mature ne smiju ulaziti u vanjske prostore (dvorište, vrt, igralište) niti unutarnje prostore ustanove u kojima se provodi ispit državne mature prije ispita i tijekom ispita ako imaju povišenu tjelesnu temperaturu i respiratorne simptome poput kašlja i kratkoga daha, ako su u samoizolaciji ili ako je kod njih utvrđena zaraza s COVID-19.

Pristupnici i ostali sudionici koji u razdoblju u kojemu se polažu ispiti državne mature razviju respiratorne simptome ili povišenu tjelesnu temperaturu dužni su o tome telefonom obavijestiti liječnika obiteljske medicine i slijediti daljnje upute liječnika. Pristupnici o navedenome moraju obavijestiti liječnika obiteljske medicine i školskoga liječnika (obavještavanje epidemiološke službe slijedi prema indikaciji).

Ako se nakon pisanja ispita državne mature utvrdi zaraza nekoga sudionika sa SARS-CoV2, postupa se sukladno uputama epidemiološke službe.

Ispitni prostor i dolazak pristupnika

Mjesto održavanja državne mature i pripadajuće prostorije, uključujući i sanitarne prostorije, potrebno je prije svakoga ispita te na kraju svakoga radnog dana temeljito oprati i dezinficirati u okviru rutinskoga uobičajenog čišćenja. Neposredno prije dolaska pristupnika preporučuje se provjetravanje prostorija (ulazak i cirkulacija svježega zraka u trajanju od najmanje pola sata). U svim sanitarnim čvorovima treba osigurati sapun i jednokratne ručnike (papirnate ubruse) za ruke te koš za otpad s poklopcem koji se mora isprazniti čim se napuni.

Dolazak pristupnika na ispite državne mature treba organizirati na način da se pri dolasku ne grupiraju (izvan i unutar ustanove poželjan je fizički razmak od 2 metra). Pristupnike treba prije dolaska upozoriti da ponesu pribor koji im je potreban za ispit (ako je tako propisano ispitnim katalogom) te da prije dolaska izmjere tjelesnu temperaturu i ponesu zaštitnu masku (osim onih koji imaju izuzeće od nošenja maske uz potvrdu liječnika).

Na ulazu u ustanovu treba postaviti dozator s dezinficijensom kako bi svaki pristupnik mogao dezinficirati ruke. Pristupnik nakon dezinficiranja ruku nastavlja ravno prema ispitnoj prostoriji u kojoj piše ispit.

Održavanje ispita

Pisani ispit provodi se u dovoljno velikoj prostoriji iza zatvorenih vrata i, ako je moguće s obzirom na buku i vremenske prilike, s otvorenim prozorima (izuzetak je slušni dio ispita iz stranih jezika kada je potrebno zatvoriti prozore kako bi se smanjio rizik buke). Pristupnike na stolu dočekuje vrećica s ispitnim materijalom kako bi se smanjila interakcija ljudi u istoj prostoriji. Pristupnici ulaze jedan po jedan i sjedaju na svoje ispitno mjesto prema rasporedu koji se nalazi na ulazu u prostoriju. Razmak među učenicima, dežurnim nastavnicima i voditeljima u ispitnoj prostoriji treba biti minimalno 1,5 metar, a među kandidatima u ispitnim centrima najmanje 2 metra.

Ostala pravila pogledajte na stranicama HZJZ-a.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari