LETOVI PREKO MAĐARSKE?

I Hrvatska se spominje u tajnim američkim dokumentima koji su procurili

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Među tim dokumentima spominje se i plan da ukrajinski piloti doniranim helikopterima lete iz Hrvatske u Ukrajinu kroz mađarski zračni prostor

Mnogo je važnih detalja procurilo iz dokumenata američke vojne obavještajne službe, a Politico je došao u posjed dokumenta na više od 50 stranica. Politico je napomenuo kako je moguće da su neke od procurjelih stranica krivotvorene.

Dokument sadrži uvide u to kako i kada Francuska i Španjolska planiraju staviti ključni raketni sustav na bojno polje u Ukrajini. Dokumenti također sadrže tvrdnje da je Turska potencijalni izvor oružja za ruske plaćenike, kao i da pomaže Rusiji i Bjelorusiji izbjeći sankcije tako što kupuje europsku robu koja je zabranjena za izvoz u Rusiju i preprodaje ju Rusiju, ali i kupuje od Rusije i potom istu prodaje u Europi.

Mađarska potajno dopušta saveznicima da koriste njezin zračni prostor?

U dokumentima se doznaje i da je dostava tenkova jedino područje pomoći u kojem u kojem Europa nadmašuje Ameriku. Izgleda da su Poljska i Slovenija najveći doprinositelji koji su donirali gotovo polovicu ukupnog broja dostavljenih tenkova. Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo također su veliki igrači – svaka zemlja sa 14 poslanih tenkova.

Mađarska se pojavljuje nekoliko puta u dokumentima, a najzanimljiviji detalj zakopan je u strogo povjerljivom izvješću CIA-e, u kojem se navodi da je mađarski premijer Viktor Orban označio SAD kao “jednog od tri najveća protivnika svoje stranke tijekom političke strateške sjednice”.

Dokumenti također pokazuju da Mađarska, koja dijeli malu granicu s Ukrajinom, možda potajno dopušta saveznicima da koriste njezin zračni prostor za premještanje oružja prema bojnom polju, unatoč javnim najavama da to neće dopustiti.

Spominje se i Hrvatska

Među tim dokumentima spominje se i plan da ukrajinski piloti doniranim helikopterima lete iz Hrvatske u Ukrajinu kroz mađarski zračni prostor. Ako je točna, ta informacija ne samo da bi pokazala da Mađarska pušta oružje kroz njezino nebo, nego bi bila i u suprotnosti s medijskim izvješćima da će helikopteri biti prebačeni kopnom ili letovima u Poljsku

Mađarski i hrvatski dužnosnici nisu odgovorili na zahtjeve za komentar, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari