I SANACIJA IZAZIVA BOJAZAN Nakon isušivanja, jama Sovjak zatrpat će se zemljom i prekriti travom

Foto: lokalpatrioti-rijeka.com

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode pokrenulo je projekt sanacije negdašnjeg odlagališta otpada jame Sovjak u Općini Viškovo, pa je u srijedu u Viškovu održano javno izlaganje o Studiji utjecaja na okoliš te sanacije, na kojoj su mještani i predstavnici ekoloških udruga iznosili svoje primjedbe i prijedloge.

U jamu Sovjak desetljećima se, počevši od 50-tih godina prošlog stoljeća, odlagao tekući i drugi otpad, ukupno oko 250.000 prostornih metara otpada, o čemu smo pisali OVDJE.

sovjak2

Jama Sovjak ocijenjena je kao »crna točka« onečišćena opasnim otpadom, a projekt sanacije procijenjen je na 365 milijuna kuna i sufinancirat će se sredstvima iz EU fondova..

Studiju sanacije, koja je od 14. rujna do 13. listopada dostupna za javni uvid, izradio je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kao nositelj projekta sanacije.

Općinski vijećnici Milan Pavelić, Mirna Međimorec i Sanjin Božić uputili su nih primjedbi na SUO sanacije Sovjaka.

Predlažu da se prije početka sanacije naprave detaljna hidrogeološka istraživanja podzemnih voda, plan prijevoza, plan evakuacije i spašavanja stanovnika, plan upozoravanja stanovništva na prekoračenje emisija plinova i mjere sprečavanja negativnih utjecaja na stanovništvo u slučaju prekoračenja, pogotovo SO2 i NO2, pravilnik o radu na gradilištu sanacije Sovjaka budući da su radovi predviđeni 24 sata dnevno, uključujući i najveće dopuštene vrijednosti buke za vrijeme sanacije Sovjaka sa točnim rasporedom koliko decibela buke u kom vremenskom razdoblju može se proizvodit na gradilištu sanacije, te da se u izradu uključi lokalno stanovništvo, zainteresiranu javnost i ekološke udruge.

Oštro se protive da se u bilo kojoj fazi sanacije jame Sovjak pribjegne spaljivanju predobrađenih slojeva mekog katrana ili drugih opasnih onečišćujućih tvari na lokaciji oko jame Sovjak u Općini Viškovo ili na bilo kojoj lokaciji u Hrvatskoj, što je u skladu i sa Zaključkom Općinskog vijeća Općine Viškovo sa 37. Izvanredne sjednice Općinskog vijeća održane 30.listopada 2012. godine, kao i sa ovom SUO sanacije Sovjak gdje se analizom varijanta koja podrazumijeva iskop, predobradu te transport obrađenog mekog katrana na spaljivanje izvan Hrvatske pokazala kao varijanta s procjenom najmanjeg utjecaja na okoliš.

Izražavaju žaljenje što lokacije jame Sovjak i odlagališta komunalnog otpada Viševac nikada nisu detaljno hidrogeološki istraživane. Značajan problem, isitču, može stvarati odabir mjesta upoja pročišćenih voda iz jame Sovjak u krško podzemlje te napominju da su tijekom zahvata moguće se i vrlo visoke koncentracije i prekoračenja SO2 i NO2.

Nakon postupka procjene utjecaja na okoliš prikupit će se dokumentacija potrebna za prijavu projekta za EU sufinanciranje, što se planira u početku 2016., a nakon odobrenja projekta i provedbe natječaja za izvođača radova započeti će radovi na sanaciji.

Prije izrade studije prihvaćena je jedna od ponuđenih varijanti sanacije, koja predviđa vađenje plutajućih ugljikovodika i katrana iz jame te njihov prijevoz i spaljivanje izvan Hrvatske.

Odgovarajući na pitanja, predstavnici izrađivača studije navodili su da će natječaj za radove biti međunarodni i svima dostupan, da su u slučaju povišenih vrijednosti nedozvoljenih elemenata u zraku previđene mjere zaštite i evakucije stanovnika u neposrednoj blizini jame.

Dio mještana nazočnih jučerašnjoj javnoj raspravi nezadovoljan je jer cijelo područje radova neće biti zatvoreno ili pokriveno, primjerice balonom, a neki smatraju da je potrebo postaviti i dodatne mjerne postaje za nadzor zraka. Pojašnjeno im je da će radovi na sanaciji, ako dođe do povećanih vrijednostu, biti zaustavljeni.

U pripremnoj fazi projekta dovozit će se oprema, druga faza koja obuhvaća vađenje slojeva otpada trajat će 25 mjeseci, a sa smanjivanjem sadržaja u jami, smanjivat će se i utjecaj na okoliš. U trećoj fazi jama će se zatrpavati zemljom, a potom će se na mjestu jame posijati trava.

Pojedini sudionici javne rasprave istaknuli su kako studija nije prihvatljiva, nije potpuna te da je stanovništvo, primjerice zbog mogućih planova i načina evakucije i zaštite, trebalo uključiti u njenu izradu. Mještanima koji žive u blizini jame treba tijekom sanacije osigurati privremeni smještaj, smatraju.

Predstavnici lokalne uprave zaključili su da svi planovi vezani uz sanaciju neće moći biti doneseni i provedeni bez suglasnosti Općine Viškovo.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views