RAST CIJENA

I vozači će platiti ceh pandemiji i ratu u Ukrajini: Cijene ljetnih guma dramatično rastu!

Ilustracija. Hrvoje Skočić/Riportal

Utjecaj pandemije koronavirusa i rata u Ukrajini osjetit će i vozači

Porasle su cijene rezervnih dijelova, a sad stižu i najave o velikom rastu cijena guma za motorna vozila.

HAK revija javlja da su cijene nove generacije ljetnih guma u prosjeku već porasle za deset posto u odnosu na prošlogodišnje, a prije same sezone masovne kupnje ljetnih guma u travnju najavljuje se još jedan rast pa bi gume mogle ukupno biti skuplje između 15 i 20 posto u odnosu na prošlogodišnju sezonu, prenose RTL Vijesti. 

Razlozi za rast cijena su brojni, osim cijena sirovina koje su porasle kao posljedica pandemije koronavirusa, povećani su troškovi energije i transporta. Cijene kaučuka su porasle, a čađa (ugljikov prah) potrebna za proizvodnju guma velikim dijelom dolazi iz Rusije (oko trećine), što bi mogao biti novi izvor problema, odnosno rasta cijena.

Također, tvornice koje su proizvodile gume za sjeverni dio Europe stacionirane su u Rusiji i one zbog sankcija stoje. Zbog toga se proizvodnja preusmjerava na tvornice koje su opskrbljivale središnju i južnu Europu, a kapaciteti su ograničeni pa je upitno što će biti i s ponudom…

VIDEO DANA:

Porast cijena guma i održavanja automobila budi strah. Kakvo će biti stanje našeg voznog parka ako dio ljudi više neće moći održavati svoje automobile i kako će to utjecati na sigurnost prometa?

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views