TIJELA CIVILA POSVUDA

Svijet užasnut zločinima u Buči i Irpinu: ‘Dio arsenala su silovanja žena pred djecom’

Twitter

Ruska vojska u povlačenju sije za sobom smrt. Tijela mrtvih svuda naokolo. Čelnici EU poručuju: ‘To je genocid, odgovarat ćete’

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen užasnuta je neizrecivim užasima u područjima povlačenja ruske vojske.

“Hitno je potrebna neovisna istraga. Počinitelji ratnih zločina moraju odgovarati”, poručila je.

I šefica britanske diplomacije Liz Truss rekla je da se neselektivni napadi ruskih snaga na ukrajinske civile trebaju se istraživati kao ratni zločini, nazivajući djelima u Irpinu i Buči užasavajućim. Obeća je punu podršku u istrazi Međunarodnog kaznenog suda.

“Nećemo dopustiti Rusiji da prikrije svoju umiješanost u ove zločine kroz cinično dezinformiranje. Pobrinut ćemo se da realnost ruskih djelovanja izađe na svjetlo dana”, rekla je.

Britanska veleposlanica u Ukrajini, Melinda Simmons, ustvrdila je da je silovanje “dio arsenala”‘ Rusije, iako još uvijek nisu poznati svi razmjeri tog zločina na terenu.

“Žene silovane pred svojom djecom, djevojke pred svojim obiteljima, kao promišljen akt podjarmljivanja. Silovanje je ratni zločin’, dodala je.

Slike obilaze užasavajuće slike mrtvih ljudi po cestama, u poljima, razbacana svuda naokolo. Neka su samo na pola prekrivena zemljom, mnoga su nagorena.

Reakcije svijeta pljušte na sve strane.

Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba rekao je da ruske trupe u povlačenju s okupiranih područja ubijaju civile ‘samo zato što su razbješnjeni i žele ubijati’ rekavši da je Rusija “gora od ISIL-a” i da bi se počinjeni ratni zločini mogli kvalificirati kao genocid.

Istovremeno su ukrajinske vlasti danas izvijestile da je 11 gradonačelnika i čelnika lokalnih zajednica oteto i da su u ruskom zarobljeništvu. Među njima su čelnici lokalnih zajednica Kijeva, Hersona, Harkiva, Zaporožja, Mikolajeva i Donecka.

Istovremeno Ukrajinci javljaju kako će danas ponovno, s pripadnicima Crvenog križa pokušati evakuirati ljude iz opkoljenoga Mariupolja.

“Sedam autobusa pokušat će se približiti Mariupolju”, objavila je Irina Vereščuk. Autobuse bi pratili pripadnici Crvenog križa. Procjenjuje se da u tom gradu ima još oko 100.000 stanovnika. Do sad je bilo nekoliko neuspjelih pokušaja evakuacije, a grad je i dalje bez vode, struje, hrane i lijekova. U potpunoj je humanitarnoj katastrofi i odsječen od vanjskog svijeta.

I predsjednik Vijeća EU Charles Michel prizore u Buči nazvao je masakrom. Rusi su se povukli otamo sijući smrt za sobom među civilima. I on je najavio nove sankcije kao odgovor Rusiji i poručio da će pomoći u nastojanjima da se prikupe dokazi za međunarodni kazneni sud, prenose RTL Vijesti.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views