Ilustracija: Riportal

Ukupno su izdana 676 usmena rješenja kojima je naređena mjera samoizolacije

Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata otkrila je koliko je ljudi kažnjeno zbog prekrašaja samoizolacije te kolike su bile kazne.

“U prvoj fazi koja je trajala od 1.veljače do 14. ožujka 2020. rad sanitarne inspekcije bio je usmjeren na službene kontrole osoba koje ulaze u RH i u tom razdoblju sanitarne inspekcija u skladu s uputama izdala je 11.963 rješenja koja su se odnosila na donošenje mjera za kojom se osobi donosi određuje zdravstveni pregled, te mjere samoizolacije u trajanju od 14 dana.

Ministar zdravstva 14.3.2020. donio je Odluku o posebnoj sigurnosnoj mjeri izolacije osoba u vlastitom domu ili drugom odgovarajućem prostoru (samoizolacija) u skladu s kojom Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske od 15.3.2020. godine svim osobama koje iz rizičnih područja ulaze u Republiku Hrvatsku uručuje letaka na granici o stavljanju osoba u samoizolaciju prema Odluci Ministra zdravstva.

U tom razdoblju aktivnosti sanitarne inspekcije usmjeravaju se nadzor nad osobama koje krše propisane mjere samoizolacije. Navedeni nadzori provode se u suradnji s policijskim službenicima i do 9. svibnja 2020. godine je Državni inspektorat obradio 1614 prijava.

U 802 prijave nije bilo elemenata postupanja. Ukupno su izdana 676 usmena rješenja kojima je naređena mjera samoizolacije, izdano 111 prekršajnih naloga zbog neizvršenja rješenja (ukupno uloženo 66 prigovora na prekršajne naloge) i 82 prekršajna naloga zbog kršenja mjera samoizolacije temeljem kojih je do sada ukupno naplaćeno 245.975 kuna (od čega je iznos od 157.975 kn – 2/3 propisane novčane kazne, osoba je iskoristila tu mogućnost ako plati roku od 3 dana te 11 naplata putem FINA-e ukupno naplaćeno 88.000 kuna).

Izrečene su 24 mandatne kazne od čega je 5 naplaćenih u ukupnom iznosu od 25.000 kuna. (Evidencija se ne vodi po županijama, već po Područnim uredima, te je sveukupno kršenja mjera izolacije: PU Osijek 31, PU Rijeka 62, PU Split 36, PU Zagreb 36, PU Varaždin 52.).

Stupanjem na snagu izmjena i dopuna Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti proširene su ovlasti sanitarne inspekcije na kontrolu provedbe Odluka stožera koje se smatraju posebnim sigurnosnim mjerama za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti”, priopćili su iz Sanitarne inspekcije Državnog inspektorata.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari