Skrovita plaža pod stijenama proglašena najboljom u Europi: ‘Tek će sad navaliti turisti’

Cesta je loša, parkinga nema. No najveći trn u oku predviđen je Prostornim planom Općine

Skrovita plaža pod konavoskim stijenama u mjestu Popovići proglašena je najboljom u Europi.

Stvarno je divna, a naslov najbolje plaže odnijela je u konkurenciji poznatih europskih plaža, od Portugala i Španjolske do Rumunjske i Bugarske.

Ona je europska pobjednica za 2019. godinu. Ono što je iz potrebe učinio čovjek, majka priroda dovela je do savršenstva.

Val za valom, more je mrvilo kamen

“Pa, 50-ih godina su kopali tunel iz konavoskog polja, pokušavali su odvesti vodu koja se skupljala i stvaralo se jezero. Taj materijal iz tunela je izbacivan na plažu”, kazao je Pero Kojan iz Mjesnog odbora Popovići.

Val za valom, more je mrvilo kamen. A mještani su do svog skrovitog raja u goloj stijeni probili stazu.

“Nisam znao plivat, a skakao sam na glavu s prvog kamena, tu smo se odgojili, sa 6, 7 godina smo sami silazili na pasjaču”, rekao je Kojan.

Sve više turista

Više nisu sami. Na uskoj cesti na vrhu litice ljeti bude parkirano i po stotinu automobila stranih registracija.

“Pročitali smo o plaži jedan članak na blogu i zainteresirali se. Bilo je teško pronaći ju jer nema oznake na cesti pa smo se služili GPS-om. Mjesto je super”, kazali su Fabian i Amelie iz Francuske.

“A ustvari tek je sad problem kad su je proglasili najboljom u Europi, tek će sad navaliti turisti. Šalu na stranu, to nam laska i uistinu nas veseli. Mi smo i ove godine uložili više od 200 tisuća kuna u plažu”, rekao je Božo Lasić, načelnik Općine Konavle.

Cesta je loša, parkinga nema…

Njenoj ljepoti i više tetošenja nije na odmet, smatraju mještani. Cesta je loša, parkinga nema. No najveći trn u oku predviđen je Prostornim planom Općine.

“Povezujući sad turizam i ove nagrade, možda se netko sjeti iz Prostornog plana izbaciti hidroelektranu jer ona ne pristaje ovom području”, smatra Kojan.

Hidroelektrana se ne planira graditi u blizini plaže, poručuju iz Općine. Pasjača će, kao i do sada, pustiti vrijeme da čini svoje, a koliko će dugo nositi lentu najbolje, ovisi o njezinim gospodarima.
Matko Saltarić

Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Više u VIDEOPRILOGU:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari