SVE VEĆI PROBLEM

Video | Interventna u lovu na maloljetnike! U akciji s policijom koja je privela djecu nakon ponoći

Roditelji, znate li gdje su vam uvijek sinovi i kćeri? Neki su se ovog vikenda neugodno iznenadili kada su nazvali da dođu po njih u policiju. RTL je bio u velikoj akciji s policijom upravo po noćnim klubovima. Cilj nam je bio provjeriti ima li u njima mlađih od 16 godina nakon 23 sata. Upravo je to tema našeg ovotjednog RTL Dosjea, koliko je maloljetnika na ulici

Malo prije 23 sata, centar grada. Prvi je cilj provjera po parkovima ima li mladih ispod 16 godina vani da ih upozore da uskoro moraju kući. S obzirom na maloljetnike, policajke su u civilu. Prva grupa nije bila sporna. Ani iz Odjela maloljetničke delikvencije Policijske uprave zagrebačke rekla je da djeluju preventivno.

“Da su ispod 16, upozorili bi ih, ali cure su bile ok. One sve imaju 16 godina, čekaju autobus i one će se uputiti kući”, dodala je Ani.

Ovoga vikenda grad i nije bio pretjerano pun jer je većina otišla na produženi vikend pa smo se vratili u sjedište krim policije.

S obzirom na zatvorene prostore i prelazak u lokale i klubove, s nama je sada išla i interventna policija. Prva je lokacija zagrebačka Dubrava.

Dok su interventna i specijalna osiguravale svaki kutak kafića, dogovor je da odmah ulazi i ekipa za maloljetničku delikvenciju koja provjerava ima li u kafiću uopće maloljetnika.

U prepunom je lokalu na kraju samo jedna osoba mlađa od 16 godina. Policija ju je odvela u službene prostorije s obzirom da je već debelo prošla ponoć.

Odmah su obaviješteni roditelji, a po djevojku je stigao otac. Prvo moraju ispuniti jedan obrazac i odgovoriti na sva pitanja. Nakon policijskoj alkotesta, napuhala je 0.79. Otac nije htio pred kamere, a kaže da mu je kćer lagala da ide prespavati kod prijateljice.

Znatno je teža situacija bila u dva ujutro u drugom lokalu punom mladih. Valentina iz Odjela maloljetničke delikvencije PU zagrebačke rekla je da su situacija i vrijeme drugačiji.

“Znači iza ponoći je, zatekli smo više osoba ispod 16 godina koje su se nalazile u noćnom izlasku što sukladno Zakonu nije dozvoljeno jer se u tom trenutku nisu nalazili u pratnji odrasle osobe”, kazala je Valentina.

Policija na licu mjesta, osim utvrđivanja identiteta i dobi, ne ulazi u puno detalja.

“Postoje osobe koje nisu imale osobne dokumente sa sobom, treba utvrditi njihove identitete. Nakon toga se pozivaju roditelji koji trebaju potvrditi da se one nalaze u ovom trenutku vani. Da li je to dozvola roditelja ili neki drugi razlozi, to je nešto što ćemo naknadno utvrđivati”, dodala je Valentina.

Poziv policije šokirao je još jednu majku koja je oko tri ujutro morala doći u policiju po kćer. Majka nam je kazala da je otišla ranije spavati, a da joj kćer nije rekla gdje ide. Dodala je da se 13-godišnja kćer iskrala iz kuće te kada ju je poslije srela, vidi da joj je kćer “prisebnija”.

Vidi se i iz statistike Ministarstva unutarnjih poslova da je problem s maloljetnicima sve veći i veći.

Prošle godine 869 maloljetnih osoba zatečeno je u izlasku što je 19,7 posto više u odnosu na isto razdoblje godinu prije kada ih je zatečeno 726. Od toga je njih 495 imalo dozvolu roditelja. Neposlušno je bilo njih 323, a 19 prepušteno sebi.

Kad se sve raščlani po dobi, njih 72 baš su bila djeca. Za 48 je utvrđeno da su otprije poznati zbog bijega, prekršaja ili kaznenih djela. Za jedno dijete utvrđeno je naknadno i da je bilo zapušteno ili zlostavljano.

Naša sugovornica smatra da su ovakve racije dobar potez, iako joj nije bilo svejedno što mora po kćer u policiju. Ovo joj je, kaže, prvi put. Nada se i posljednji.

“To ću gledati tako s te strane da je zapravo dobro da malo nas centrira i jednu i drugu stranu i da opet ako se potegne neko pitanje izlazaka, što će vjerojatno biti, ima konkretnu pisanu izjavu u policiju tako da o tome više nema govora. Od 16. godine”, rekla je majka.

S obzirom da se u racijama po kafićima obično zatekne više raznih prekršaja, u akciji s policijom ovog vikenda bio je i Državni inspektorat. Zbog pušenja u lokalu kaznu su dobila sva tri lokala od gotovo 10 tisuća eura. U nekima nisu bili prijavljeni radnici. Jedan kafić kažnjen je zbog dužeg radnog vremena, izvještava Ivana Ivanda Rožić za RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari