OVO OSTAVLJA BEZ DAHA

‘Ostali smo hipnotizirani’: Čaroban prizor snimljen kod Visa, Jadran posjetili deseci kitova

SCREENSHOT/YOUTUBE

Veliki sjeverni kit u prosjeku je dugačak 20 metara, a težak 70 tona

Predivan prizor stiže iz akvatorija otoka Visa gdje je snimljeno čak desetak kitova.

“Snimili smo ga jučer ispred Komiže. I još jedan video na kojem se bolje vidi točno pozicija na kojem su snimljeni. Najprije smo snimili skupinu od 3-5 jedinki, nakon nekih 15-ak minuta spazili smo i drugu slične veličine. Ova snimka je snastala nekih 20-ak minuta nakon što su se ta dva jata spojila i ovdje je nekih 10-ak jedinki”, kazao je za Morski HR Branimir Biočić koji je svjedočio ovom nevjerojatnom prizoru.

Radi se o vrsti kit perajar ili veliki sjeverni kit. To je najbliži srodnik plavog kita i nakon njega druga najveća životinja na Zemlji.

“Išli su iz smjera Lastova prema Barjacima. Tu prvu skupinu kad smo krenuli snimati i približili joj se dronom, zaronili su i nije ih bilo nekih 10-ak minuta. Vozili smo za njima jer su bili nedaleko od nas”, opisao je Biočić.

Ugrožena vrsta zaštićena zakonom

Veliki sjeverni kit u prosjeku je dugačak 20 metara, a težak 70 tona. Na popisu je ugroženih vrsta te zaštićen zakonom, a Jadran obično posjećuje u potrazi za hranom, najčešće sitnom plavom ribom i planktonskim račićima.

“Tijekom ribolova doživjeli smo zadivljujuću ljepotu otoka Visa iz ptičje perspektive sa snimkama dronom. Snimajući kristalno čisto more i razvedenu obalu svjedočili smo impresivnom prizoru kitova u njihovom prirodnom staništu. Ostali smo hipnotizirani”, kazao je Stefan Torres koji je napravio snimku.

Kitovi perajari žive u grupama od 5 do, eventualno, 10 životinja. U vremenu prije velikog kitolova postojale su skupine perajara i do 300 životinja. Perajari brže plivaju i dublje rone od većine drugih velikih kitova, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari