POTVRĐENE SUMNJE

Isplivala nova skandalozna otkrića: Facebook je pratio komunikacije koje su trebale biti zaštićene

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Ovo nije ni prvi veliki Facebook skandal. I 2018. je otkriveno da je nekadašnja britanska kompanija ‘Cambridge Analytica također godinama prikupljala privatne podatke najmanje 75 milijuna korisnika, te da je podatke prodavala drugim kompanijama

Nova otkrića američkih stručnjaka pokazala su istinitost dugogodišnjih sumnji u tehnološkoj zajednici – Facebook je putem svojih aplikacija prikupljao daleko više osobnih podataka korisnika nego što se to javno znalo.

Naime, Facebook je putem aplikacije Snapchat (koja je također u vlasništvu krovne kompanije Meta, uz WhatsApp i Instagram) mogao doći i podataka korisnika koji su bili šifrirani (enkriptirani). Ovo je trajalo najmanje tri godine, od 2016. do 2019., a pojedini stručnjaci tvrde da slični softveri postoje i danas.

Zaposleni u Facebooku ne samo da su znali za ovaj program, već su ga i zvali ‘Project Ghostbusters’, po istoimenom holivudskom filmu.

Plaćao tinejdžerima da koriste posebnu aplikaciju

Sam softver je razvila Izraelska tehnološka kompanija ‘Onavo’, koju je Facebook u međuvremenu kupio i integrirao njenu aplikaciju unutar Facebook aplikacije.

Facebook je jedno vrijeme i plaćao tinejdžerima u dijelovima SAD-a da koriste posebnu Facebook aplikaciju, koja je sadržavala i ‘Onavo’ aplikaciju, a koja je prikupljala brojne podatke o njihovim aktivnostima na pametnom telefonu.

Ovo nije ni prvi veliki Facebook skandal. I 2018. je otkriveno da je nekadašnja britanska kompanija ‘Cambridge Analytica također godinama prikupljala privatne podatke najmanje 75 milijuna korisnika, te da je podatke prodavala drugim kompanijama, piše Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari