UHITILI MALOLJETNIKE

Video | Ispovijest napadnute vozačice ZET-a: ‘Osjećam se jadno i poniženo. Ne bole me udarci, nego psiha’

Najveći je problem, tvrde iz Uprave ZET-a što se takvi napadi uglavnom tretiraju kao prekršaji. Počinitelji najčešće budu optuženi za remećenje javnog reda i mira i budu kažnjeni s mizernih 50-ak eura

Novi napad na ZET-ovce! Skupina maloljetnika, uglavnom djevojčica u dobi od 13 do 15 godina, ničim izazvana srušila je pod i divljački mlatila i cipelarila vozačicu autobusa, koja je o svemu progovorila za RTL, piše Danas.hr.

“To su djevojčice i jedan dječak u dobi od nekih 13 i 14 godina. Kad sam otišla do zadnjeg kraja autobusa i zamolila ih ljubazno da napuste vozilo, dečko se baca na leđa i cipelari me s nogama i rukama i lupa po meni”, prepričava za RTL vozačica autobusa koja će taj dan pamtiti do kraja života.

Brutalni napad, ničim izazvan, dogodio se u nedjelju. Kada se napokon uspjela dočepati vozačke kabine i pozvati policiju, krenula je nova rudna divljaštva.

“U tom trenutku navaljuju na moj vozački prostor, ruše me, cipelare, otvaraju na silu moja vrata i bježe van”, dodaje.

Nazvala je policiju koja je na kraju i uhitila maloljetnike.

“Pitaju me zašto nisam vratila. Imam svoju djecu i moja djeca trebaju majku, zato nisam vratila. Ja se i sada tresem. Osjećam se jadno i poniženo. Udarci ne bole. Boli me psiha. Stanimo tom divljaštvu već jednom na kraj, ne može to dalje više tako ići”, kazala je vozačica.

Incident se dogodio na liniji Črnomerec-Gornja Bistra. Drugi je ovo napad i premlaćivanje vozača ZET-a u manje od mjesec dana. Napadi na vozače sve su češći, pa iz Sindikata apeliraju na institucije da strože kažnjavaju počinitelje.

“Imali smo napad na kontrolora karata s nožem prije neka dva mjeseca, gdje je napadač imao 74 godine. Ovdje sad vidimo djecu od 14-15 godina. Na ove stvari konstantno upozoravamo i stanje je postalo neodrživom”, kazao je Dražen Jović, predsjednik Sindikata ZET-a.

Najveći je problem, tvrde iz Uprave ZET-a što se takvi napadi uglavnom tretiraju kao prekršaji. Počinitelji najčešće budu optuženi za remećenje javnog reda i mira i budu kažnjeni s mizernih 50-ak eura.

“Novčane kazne su takve kakve jesu, no vjerujemo da ozbiljna kaznena odgovornost tu nosi puno veću težinu i na tome inzistiramo”, istaknuo je Marko Bogdanović, predsjednik Uprave ZET-a.

“Građani griješe i misle da je to najjednostavnije – misle da djevojčice i dječake koji naprave nešto loše treba zatvoriti, baciti ključ, zaboraviti, ne dati im više jest, ili ne dat im više spavat i da smo riješili problem – nismo riješili problem”, poručuje sutkinja za mladež Lana Peto Kujundžić.

“Udio djevojčica koji počine kaznena djela prije je bio negdje oko 5 posto od svih počinjenja kaznenih djela od strane maloljetnika, što se tiče Zagreba – guramo do brojke od 20 posto u odnosu na sva kaznena djela što je jedan zapanjujući oblik ponašanja djevojčica u dobi od 14 do 18 godine” ističe sutkinja.

Strože kazne to možda i mogu promijeniti, ali ovo što je doživjela vozačica, više se ne smije ponoviti, piše Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari