NUSPOJAVE LIJEKOVA

Video | Ispovijesti iz noćne more! Zlatko: ‘Popio sam sirup, a onda… crvenilo pa gušenje’

Postoje kako bi nam pomogli, ali lijekovi mogu izazvati trovanje, pa i smrt. Pokazuje to i godišnje izvješće Agencije za lijekove. Lani je zabilježeno gotovo četiri tisuće nuspojava, a zabrinjava što se više od 900 pacijenata lijekom otrovalo, odnosno predoziralo

Brojni pacijenti savjete zanemare, ali nuspojave na lijekove se javljaju i kada se liječnike i ljekarnike sluša. Prema podacima iz 2023. godine, prijavljeno je ukupno 3900 nuspojava, od čega su gotovo polovica bile ozbiljne i teške.

Najviše nuspojava, njih 3721, odnosilo se na lijekove, dok su 179 nuspojave povezane s cjepivima.

Najčešće nuspojave

Magistra farmacije Lidija Ranogajec istaknula je kao najčešće nuspojave kožne reakcije, vrtoglavice, mučnine, oticanje ekstremiteta, ispadanje kose i alopeciju.

Jedan od pacijenata, Zlatko Krivačić iz Zagreba, podijelio je svoje iskustvo: “Sirup sam jednom popio i dobio crvenilo i gušenje. Odmah sam išao na Hitnu gdje su me izliječili s pomoću injekcija. Od tada pazim još i više.”

S druge strane, Ivan Jerić iz Zagreba nema problema s nuspojavama. “Pročitam uputu i to mi je to”, kaže.

Trovanje lijekovima

Broj prijavljenih nuspojava smanjio se za 13 posto u odnosu na prethodnu godinu, no unatoč tome, sumnja se da je 71 osoba preminula zbog nuspojava na određene lijekove. Morana Pavičić, glavna koordinatorica Nacionalnog centra za nuspojave HALMED-a, pojašnjava da su se ove nuspojave odnosile na lijekove koji se koriste za liječenje teških zloćudnih bolesti.

“Radilo se o pacijentima s teškim bolestima poput karcinoma, nasljednih metaboličkih bolesti, transplantiranim organima,” izjavila je Pavičić.

Nuspojave su najčešće zabilježene kod žena, a Ranogajec napominje da su to najčešće stariji pacijenti koji prate sva zbivanja i reakcije u tijelu zbog dugogodišnjeg iskustva uzimanja lijekova.

Lijekovi nisu uvijek izliječili pacijente, nego se njih gotovo tisuću otrovalo.

“Radi se o 916 prijava trovanja lijekovima. Međutim, nije svaka prijava završila s ozbiljnim posljedicama. Najčešće se radi o situacijama kada djeca slučajno pronađu lijekove u kućanstvu i popiju ih ili kada dođe do slučajnog ili namjernog predoziranja”, ističe Pavičić.

Stručnjaci naglašavaju važnost ne uzimanja lijekova po preporuci susjeda ili s interneta, već čitanje mogućih nuspojava i savjetovanje s liječnicima i ljekarnicima, piše Danas.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari