POTRES U IDS-U

Istarski župan Boris Miletić napustio IDS! ‘Osjećam tugu – sada u IDS-u gledam ono što smo gledali u drugim strankama’

Foto: Pixsell

Članom IDS-a bio je preko 25 godina, a jučer je novo vodstvo pokrenulo stegovni postupak protiv njega, zbog kršenja Etičkog kodeksa i Statuta stranke

Bivši pulski gradonačelnik i aktualni istarski župan, Boris Miletić napustio je stranku u kojoj je više od 25 godina, IDS.

Preduhitrio je tako predsjedništvo IDS-a koje je pokrenulo u petak navečer na sjednici u Puli stegovni postupak protiv njega zbog povrede Etičkog kodeksa i statuta stranke, optuživši ga da je donosio i donosi odluke autokratski, bez znanja stranke, prenose RTL Vijesti. 

Miletić je fotografiju dokumenta na kojem se vidi da je riječ od zahtjevu za napuštanjem stranke objavio na svom Facebook profilu.

Na dokumentu piše: “Temeljem članka 9. i 10. Statuta IDS-a s današnjim danom 5. veljače 2022. godine istupam iz IDS-a.”

Predsjednik IDS-a, Dalibor Paus  je tu odluku ocijenio ishitrenom napomenuvši da je stranka u tim okolnostima obustavila stegovni postupak protiv Miletića.

“Žao mi je zbog toga i zbog svega što je Miletić napravio kao predsjednik stranke i gradonačelnika Pule. Mislim da je to ishitrena odluka a šta ona znači u kontekstu njegove pozicije župana, vidjet ćemo i o tome razgovarati i raspravljati unutar stranke”, poručio je Paus.

Nije htio odgovoriti na pitanje zbog čega je konkretno pokrenut stegovni postupak.

Po njegovim riječima IDS ne želi “iznositi u javnost prljavo rublje i zamarati javnost jer ima puno važniji tema za Istru kojima se treba baviti”.

Nešto kasnije Miletić se oglasio priopćenjem: 

“IDS je godinama bio simbol progresivne i liberalne politike, simbol otpora primitivizmu. Izgradili smo naprednu zajednicu u državi koja se ne može pohvaliti s puno toga.
IDS sada, na žalost, kreće drugim smjerom i mene je novi predsjednik, očito, prepoznao kao najveću prepreku tom političkom zaokretu.

Žao mi je i nisam mogao niti sanjati da će IDS eliminirati ljude jer je kako čitam ‘izostala suradnja s vodstvom stranke’.

Sve ovo što sada čitam kao razloge zbog kojih me treba disciplinirati, nitko nije niti spomenuo na izvanrednom Saboru IDS –a u rujnu 2021. na kojoj je moje izvješće prihvaćeno jednoglasno, s jednim suzdržanim glasom.

U trenutku kad sam preuzeo političku odgovornost za rezultate izbora i kad smo trebali o svemu raspravljati, nitko nije rekao niti riječ, kao niti puno puta prije toga. Sve odluke u IDS-u, dok sam bio njegov predsjednik, uvijek je donosilo predsjedništvo stranke. Čitam sada da je to bio ‘autokratski način vođenja stranke’ na koji nitko, do jučer, nije imao prigovor.

Danas, šest mjeseci kasnije, novi predsjednik stranke donosi odluku da me treba  disciplinirati. Nakon izbora dao sam mandat na raspolaganje i preuzeo političku odgovornost za rezultat izbora. Predugo sam u politici da ne bih znao procijeniti da suradnja s ovakvim predsjednikom nije moguća.

Osjećam tugu i gorčinu jer sada u IDS-u gledam ono što smo gledali u drugim strankama. IDS je jako dugo bio ‘drukčiji od drugih’, bolji i jači. Žao mi je što to više nije tako.

Nakon četiri pobjede na lokalnim izborima, osvojena po tri saborska mandata na troje parlamentarnih izbora, osvojenih  mjesta u Europskom parlamentu na dvoje europskih izbora i gotovo osam godina na čelu IDS-a koji je svo to vrijeme bio utjecajna i najjača hrvatska regionalna stranka, danas sam predao svoju ispisnicu iz IDS-a.
S današnjim danom, nakon 29 godina i prvi put otkako postoje županije, IDS je izgubio istarskog župana.

Novi predsjednik IDS-a sada ima priliku nesmetano pokazati što zna i može.”

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari