RAT U 21. STOLJEĆU

Video | Istina je prva žrtva rata. O borbi protiv dezinformacija za Direkt novinarka iz Gaze i fact-checker: ‘To je postalo normalno’

S jedne strane, zločini Hamasovaca prema izraelskim civilima, s druge zločini izraelske vojske nad stanovništvom Gaze. Od 7. listopada rovovi su iskopani i na internetu – društvene mreže služe za demonizaciju neprijatelja. Od antike do danas: Prva žrtva rata je istina

Nasmijana lica mladih vojnika i vojnikinja spremih za rat izraelska vojska gotovo na dnevnoj bazi objavljuje na svojim društvenim mrežama. Uz vrhunsku produkciju i lake melodije u pozadini, na raznim jezicima govore zašto se bore, ali u nekim drugim objavama vojnici izgovaraju optužbe na račun međunarodnih medija.

“Islamski džihad je bombardirao bolnicu u Gazi. Cijeli svijet je istog trenutka pretpostavio da je to bio izraelski udar. Bez provjere, bez sigurnosti, bez filtriranja informacija”, tako počinje objava nekoliko dana nakon što su stotine ubijene u bolnici u Gazi. No, i mi smo toga dana u Direktu uredno naveli izvore, kao i glavne svjetske agencije.

Ali najveći su problem objave sa društvenih mreža, odnosno nekritičko prenošenje potencijalno netočnih informacija. Tako se, recimo, masovno dijelila snimka govora Kim Jong-una koji optužuje Ameriku za rat na Bliskom istoku, ili Vladimira Putina koji upozorava SAD da se ne petnja, ili turskog predsjednika koji prijeti intervencijom u Gazi, lažnih snimki i informacija o sukobu ima bezbroj.

Kako kaže novinar Ivan Fischer koji se za ugledni AFP bavi factcheckingom, svaka strana ima svoj narativ. “To smo vidjeli u ratu u Ukrajini, također imamo službene izvore Kremlja i službene izvore Kijeva, koji često imaju dijametralno suprotne izjave. To je, bojim se, normalni dio medijske komunikacije u ratovanju u 21. stoljeću”, tumači Fischer.

Naravno, svaka strana ima sasvim suprotan dojam o medijskom izvještavanju. Uspjeli smo telefonom dobiti i 24-godišnju novinarku koja živi i radi u Gazi, danas na jugu pojasa jer joj je kuća na sjeveru uništena. Dok se o upadu Hamasovaca u Izrael i pokolju civila u Gazi gotovo ne govori, naša kolegica vjeruje da su zapadni mediji oduvijek naklonjeniji Izraelu, što je, kaže, itekako vidljivo i u ovom ratu.

“Mediji bi trebali biti barem pošteni u praćenju sukoba. Svaki put kada čujete nešto od Izraelca, o tome biste trebali čuti i Palestinca. Ponekad mi se čini kao da mi nemamo duše koje su važne svijetu, kao da naša krv nije važna. Samo budite pošteni”, rekla nam je Marah Mahdi.

U Gazi je i fotograf Motaz Azaiza kojeg na Instagramu prati 8 i pol milijuna ljudi. Svakoga dana je na ulicama s kamerom, kako bi u svijet poslao što više autentičnih snimki života pod bombama, kaosa u bolnicama i na ulicama, golemih redova za kruh. Ali i njega se iskorištava kako bi se usred rata kralo. “Tko god to radi loša je osoba, to je varalica. Nastoji ukrasti od ljudi novac, tražeći od njih donacije, ali preko lažnih profila. Molim vas, budite oprezni”, poručuje Azaiza.

“Jedan od glavnih savjeta za konzumaciju društvenih mreža u moderno vrijeme glasi – ako imate potrebu nešto podijeliti – stanite. Razmislite je li to stvarno istina, tko vam to tvrdi i zašto”, zaključuje Fischer.

Ili, još bolje, ne dijelimo ništa o čemu ne znamo dovoljno, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari