DOGODIO SE ZAOKRET

Video | Istra ima rješenje za manjak kuhara, konobara, slastičara i hotelijera ‘Svakodnevno podižemo ljestvicu’

Iako je proteklih godina bilo problema s upisima, došlo je do promjena. Interes za ova zanimanja na zadnjim se upisima udvostručio

Nastavnici kažu da su učenici zainteresirani, uporni i vrijedni. Motiviraju ih siguran posao, stipendije ministarstva, a darežljivi su i poslodavci pa tako satnica ne ide ispod 4,50 eura.

Maturantica Ana Vitasović nema dvojbi. Slastičarka želi biti od malena. Ima i plan, izvještava Petra Fabian Kapov za RTL Danas.hr.

“Nakon škole, pošto sam sada maturant, završiti tečajeve, raditi u drugim slastičarnicama, naučiti nove kolače radit i nove tehnike i onda otvorit svoj obrt”, rekla je.

Nastavnica slastičarstva, Silvija Cah, kaže da svake godine imaju pun kapacitet te da se djeca “upisuju čak i viška, ispadaju van nažalost”, dodala je.

Iako je proteklih godina bilo problema s upisima, dogodio se zaokret.

Maturantica Dorotea Majstorović za par godina vidi se u Dalmaciji kako vodi svoj hotel ili restoran.

Maturant Mario Gojani tijekom ljeta dnevno je radio osam sati, od jutra do poslijepodneva. Kazao je da bi radio ponovno.

Nastavnica ugostiteljskog posluživanja i praktične nastave, Tiziana Ikica Piutti, rekla je da su učenici “zainteresirani, vrijedni, trude se da sutra na tržištu mogu biti konkurentni”, pojasnila je. Učenike motiviraju i stipendije ministarstva. Najboljima dvije i pol tisuće eura na godinu.

Maturanticu Ramonu Sošć najviše zanima rad na recepciji.

Maturantica Izabela Ullari kazala je da ovakva situacija nije dobra i da dolazi raditi puno stranaca. “Mislim da bi se mladi trebali više zanimati za ovakve poslove”, zaključila je.

Darežljiviji su i poslodavci. Ne plaćaju ispod 4,50 eura po satu.

Maturant Alex Pamić rekao je da je tako “vjerojatno zbog intenziteta rada jer posao kratkotrajno sezonski je super posao”, a dugoročno gledano misli da ” treba imat glavu i živaca za to definitivno”, kazao je.

Stručni učitelj kuharstva, Matej Skert, istaknuo je: “Ima par kandidata koji su zagrijani u prvoj drugoj godini kao da su već na nekom rangu iskusnih kuhara.”

Interes za ova zanimanja na zadnjim se upisima udvostručio. Siguran posao jedan je od motiva.

Emil Nimčević, ravnatelj strukovne škole u Rovinju, rekao je: “Naša djeca čim upišu neka od naših zanimanja evo već sutra mogu bit zaposleni u jednom od restorana ili hotela na području grada Rovinja i širom Istre.”

Predsjednik CEH-a ugostitelja IŽ, Stanislav Briškoski, kazao je: “Podižemo svakodnevno ljestvicu jer ostajemo i bit ćemo top destinacija i samim time trebamo sve sve relevantne radne snage svu kvalitetnu i opremu i djelatnike koji će se time baviti.”

Iako će se radna snaga i dalje uvoziti, možda napokon imamo recept, izvještava Petra Fabian Kapov za RTL Danas.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari