MUČI NAS NESANICA

Video | Istraživanje pokazalo – jedna smo od najneispavanijih europskih nacija. Debeli smo i muče nas potresi?

Brige su, slaže se i stručnjakinja za san, vodeći razlog zbog kojeg Hrvati loše spavaju

Većina Hrvata pokazuje najnovije Forbesovo istraživanje ne spava najbolje. Jedna smo od naj-nei-spavanijih europskih nacija. Lošiji od nas samo su Česi, Bjelorusi i Španjolci.
Nekoć je mogla čvrsto zaspati i na grani stabla, a sad u udobnom krevetu gospođa Neda u jedva sastavi nekoliko sati sna.

”Spavam jedno dva-tri sata i onda se probudim i to uzmem Normabel nekad Uzmem uvijek unaprijed. Uvijek preventivno, ali, dobro, čovjek ima problema. Ja znam da je tako već nekih 20 – 30 godina kod mene i moje dijete, moj sin se čudi kako to ne mogu odspavat, ali, evo, maksimalno tri sata”, ispričala je Nada Kovačević iz Zagreba.

I priznaje, nije lako prolaziti kroz dan kad je čovjek pospan.

”Ne, ne može čovjek funkcionirat. Jedino naša Maja Šuput. Ona može. Ako 4 sata odspava ona funkcionira jer nema briga”, komentirala je Kovačević.

Brige su, slaže se i stručnjakinja za san, vodeći razlog zbog kojeg Hrvati loše spavaju. Jedan od razloga i zašto smo lošiji od većine Europskih zemalja je, očekivano, niže socioekonomsko stanje.

”Mi smo imali potres sa čijim smo se posljedicama suočavali, a svakako bih istaknula debljinu. Poznato je kako su Hrvati među najdebljim nacijama u Europi, a debljina jako povećava rizik za opstruktivnu apneju u snu koja je kod nas još uvijek uvelike neprepoznata i neliječena”, kazala je Ana Marija Šantić, somnologinja Klinike za psihijatriju Vrapče.

Više problema s nesanicom imaju žene.

”I neki faktori kao što su bračni status odnosno razvedeni će češće patiti od nesanice u odnosu na one koji su u braku ili zajednici”, rekla je Šantić.

”Oni koji nemaju čistu savjest oni ne mogu spavat, a mi spavamo čiste savjesti. Nemamo novaca i spavamo ko’ bebe”, rekao je Miro Blažević iz Zagreba.

”Ja sam se ustao u pola 5. Pazite, 72 godine, a dižem se rano, jako rano, a nisam tako rano ni legao”, dodao je Blažević.

”Moram vam reći da sam ja jučer odspavao poslijepodne, sat-dva”, izjavio je Slavko Burda iz Zagreba.

Nesanicu mnogi pokušavaju riješiti uzimanjem tableta.

”Je, mi doktorica i dala, ali nije toliko djelovalo. Jedan san pa gotovo. Ali malo po malo i normaliziralo se. To tak ide, takav je život”, rekla je Anđela iz Zagreba.

”Mislim da sad od potresa, korone i svega nitko nema miran san”, kazala je Paula iz Zagreba.

Internet govori da se nesanica u Hrvatskoj najviše googla od Božića do Nove Godine, početkom rujna kad se obaveze nakon godišnjeg vraćaju na staro, kad djeca završavaju školsku godinu.

”Neko veli puni mjesec ovo ono. Ma vraga. Sve je u našoj glavi. Ap-so- lu-tno!”, naglasila je Nada.

Nedostatak sna uzrokuje i bol u mišićima, zamagljen vid, depresiju, gubitak koncentracije, vrtoglavicu i glavobolju, prenosi RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari