NEJEDNAKI KRITERIJI

Iz Sindikata učitelja upozoravaju: ”Neki nastavnici su uznemireni, u školama zanemaruju simptome…”

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

“Pandemijska situacija u školama prati opću sliku u Hrvatskoj – 432 učenika i 138 djelatnika.

U samoizolaciji su 3224 učenika te 165 djelatnika”, rekao je Državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak u emisiji “U mreži Prvog”. Dodao je da je preko 75 posto škola na A modelu, licem u lice, po C modelu je ispod tri posto te da se u 18 posto srednjih škola pojavljuje A i C model u raznim kombinacijama, javlja HRT.

Glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja Ana Tuškan rekla je da je posebno zabrinjavajuće da se u nekim školama simptomi zanemaruju te da se učenici nakon što nekoliko dana ostanu kod kuće vraćaju na nastavu, prenosi Net.hr

“Ne provodi se dovoljno testiranja. Ne možemo govoriti o realnoj situaciji. Ono što je jako uznemirilo zaposlenike u školama je sustavno kršenje mjera, nejednaki kriteriji i ne pružanje dobrog primjera svim učenicima. Dok oni ne mogu ništa, ne idu ne ekskurzije, mjere krše oni koji bi trebali davati primjer. Mi tražimo što hitnije prioritetno cijepljenje, nikakva prisila”, rekla je Tuškan dodajući da je interes velik.

Koliko je zaposlenika zainteresirano?

Ističe da je problem u tome da su se neki već prijavili putem OIB-a kao neprioritetna skupina budući da te mogućnosti nije bilo i ne može se dvaput prijaviti. “Aplikacija bi dala jasnu sliku koliko je zaposlenika zainteresirano”, dodala je Tuškan.

Profesorica Sonja Turk iz Strukovne škole Sisak rekla je da je za maturante na snazi model A, dok je za ostale učenike na snazi model B. Tvrdi da je epidemiološka situacija u školi stabilna. “Za jedan razred je propisana mjera samoizolacije”, rekla je.

Dodala je da je oko desetak djelatnika cijepljenjeno s dvije doze. “Broj učenika koji su trajno promijenili boravište odnosno školu je mali, od 450 učenika to ih je učenilo svega desetak”, dodala je Turk.

Prevencija stresa

Paljak je rekao da se na Baniji napravilo sve preduvjete da se ide na A model tamo gdje se moglo. Tuškan je upozorila kako na Baniji treba raditi na programima prevencije stresa, kao i na nedostatak pomoćno tehničkog osoblja te potrebu zaštite ranjivih zaposlenika.

“Naši učenici redovno provode vježbe evakuacije pa u prvi moment nisu znali o čemu se radi. Smireno su napustili zgradu, odlično su to odradili. Pokazalo se da su te vježbe korisne ne samo zbog potresa, nego i zbog takvih izvanrednih okolnosti”, rekla je profesorica Turk komentirajući incident koji se dogodio u petak kada je muškarac ušao u školu prijeteći da ima bombu.

Što se tiče psihološkog stanja prosvjetnih djelatnika svoje škole, rekla je da se svi djelatnici nose s ovom situacijom iznimno dobro, iako vjeruje da im nije svejedno. “Svjesni smo da je rad u učionicama nezamjenjiv, s druge strane mnogi djelatnici žive s članovima obitelji koji su rizični. Fokusirani smo prvenstveno na učenike i da oni dobiju najviše od ovakvog oblika nastave”, dodala je Turk.

Paljak je naglasio kako ministarstvo vodi računa o psihosocijalnoj pomoći stradalom stanovništvu na Banovini. “Psihoza je dolje drugačije vrste i treba biti oprezan”, upozorio je. Što se tiče škola na Banovini, Paljak je rekao kako su sanacijski prioriteti završeni. “Četiri škole su prioritetne, a ministarstvo je sastavilo je katalog za potencijalne donatore kako bi dobili uvid u kompletnu situaciju”, rekao je.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari