POVIJESNI USPJEH

Iz trećeg pokušaja NASA lansirala raketu na Mjesec: Po prvi puta na poziciji direktora – žena

Foto: NASA

Premda na brodu nema ljudi, Orion će nositi simuliranu tročlanu posadu – jedna muška i dvije ženske lutke koje će biti opremljene senzorima za mjerenje razine radijacije i drugih stresova koje bi astronauti doživjeli

Nakon što prva dva pokušaja nisu uspjela, NASA je danas rano ujutro lansirala svoju novu megaraketu s floridskog Cape Canaverala na Mjesec.

Već je jučer Mike Sarafin, voditelj odgađane misije Artemis 1 iz sjedišta NASA-e poručio:

“Čini se da je stiglo naše vrijeme. Nadamo se da će to biti u srijedu.”

Misija Artemis 1, šestotjedni probni let bez astronauta, prvi je korak u planovima američke svemirske agencije koja na Mjesecu kani uspostaviti dugoročnu lunarnu koloniju kao odskočnu dasku za još ambicioznija buduća putovanja s ljudskom posadom prema Marsu.

Riječ je o testnom prvom putovanju goleme dvostupanjske rakete Space Launch System (SLS) i njezine kapsule Orion bez posade.

Premda na brodu nema ljudi, Orion će nositi simuliranu tročlanu posadu – jedna muška i dvije ženske lutke koje će biti opremljene senzorima za mjerenje razine radijacije i drugih stresova koje bi astronauti doživjeli.

Proglašena najsnažnijom i najkompleksnijom raketom na svijetu, SLS predstavlja najveći novi vertikalni lansirni sustav koji je američka svemirska agencija izgradila otkako je Saturn V letio tijekom programa Apollo na Mjesec šezdesetih i sedamdesetih godina.

Nazvan po Apolonovoj sestri blizanki iz starogrčke mitologije novi svemirski program razvijen je 50 godina nakon što su ljudi posljednji put kročili na Mjesečevo tlo.

Prvi put u povijesti bit će žena na poziciji direktorice koja je zadužena za lansiranje jedne svemirske letjelice. Riječ je o Charlie Blackwell-Thompson koja će nadgledati lansiranje i odraditi tradicionalno odbrojavanje prilikom polijetanja u sklopu svemirske misije Artemis I.

Polijetanje je odrađeno manje od tjedan dana nakon prolaska uragana Nicole, koji je raketa uspješno izdržala u vanjskome prostoru na lansirnoj rampi.

Bila su određena i dva rezervna datuma za lansiranje – 19. studeni i 25. studeni, ali za to ipak nema potrebe.

Predviđeno trajanje misije je ukupno 25 i pol dana sa spuštanjem u Tihi ocean 11. prosinca.

NASA računa na uspješnu misiju nakon što je više od desetljeća razvijala SLS raketu. Do kraja 2025. kani uložiti više od 90 milijardi dolara u svoj novi lunarni program. Artemis 2 trebao bi biti poput reprize prve misije, no ovaj put s astronautima, a realizacija se očekuje u 2024. godini, prenosi danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari