NAKON ISHODA SASTANKA

Iz Udruge Sjena nakon sastanka u ministarstvu: ‘Idemo u prosvjed’

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Udruga Sjena će inzistirati da pravo na osobnog asistenta ostvare sve osobe s invaliditetom koje nisu uključene u programe poludnevnog boravka već ovise isključivo o njezi i skrbi roditelja njegovatelja/ njegovatelja”, istakula je čelnica udruge Suzana Rešetar.

Nakon razočaravajućeg ishoda sastanka u srijedu Ministarstvu rada, mirovinskog sustava obitelji i socijalne politike vezano uz prijedloga Zakona o osobnoj asistenciji na kojem ministar Marin Piletić nije sudjelovao, oglasili su se iz udruge Sjena.

Prenosimo njihov odgovor ministru Piletiću u cjelosti:

“Udruga Sjena će inzistirati da pravo na osobnog asistenta ostvare sve osobe s invaliditetom koje nisu uključene u programe poludnevnog boravka, nego ovise isključivo o njezi i skrbi roditelja njegovatelja”, istakula je čelnica udruge Suzana Rešetar.

“Ne, kako je to sada predloženo, da neki manji broj sati osobne asistencije mogu ostvariti samo osobe s invaliditetom koje žive u obitelji s jednim roditeljem”, ističe Rešetar.

“Također, inzistirat ćemo i da se poveća satnica svim korisnicima usluge osobne asistencije, koja maksimalno prema predloženom zakonu iznosi 352 sata mjesečno. Kao i da se u zakon uvrste i djeca s teškoćama u razvoju, napose ona koja ne nastavljaju srednjoškolsko, obrazovanje bez obzira na status roditelja”, poručili su iz udruge Sjena.

Podsjetimo, udruga Sjena u srijedu je izrazila nezadovoljstvo i razočaranje prijedlogom Zakona o osobnoj asistenciji koji su razmotreni na sastanku u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Iz udruge tvrde da novi zakon ograničava i oduzima neke usluge osobama s invaliditetom.

Stoga su najavili prosvjed kako bi upozorili na ovaj problem i zatražili reviziju zakona kako bi se osigurala prava i adekvatna podrška za osobe s invaliditetom, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari