IZBJEGLIČKA KRIZA Eskalacija krize – tisuće migranata i dalje dolaze, u Šentilju probili kordon i otišli u Austriju!

Oko tisuću migranata smještenih u Šentilju nedaleko granice s Austrijom u srijedu ujutro je iznudilo prelazak granice, izašavši iz šatora i probivši kordon slovenske policije, javljaju slovenski mediji.

Migranti i izbjeglice, koji su u srijedu u slovenskim Brežicama čekali na prijevoz u tranzitni centar sjevernije prema granici s Austrijom, zapalili su u srijedu dio šatora u naselju u kojemu se odvijala njihova registracija, pri čemu je izgorjelo 27 šatora.

O velikim problemima s kojima se zbog velikog priljeva migranata zadnjih dana susreću vlasti u Sloveniji, izbjeglice i humanitarni djelatnici svjedoči i slučaj kontingenta koji je u srijedu ujutro iz Opatovca stigao u Harmicu pa pješice prešao u Rigonce, na slovenskoj strani, u kojemu je mnogo starijih osoba, invalida, djece pa i majki s novorođenčadi koji su prisiljeni satima čekati na otvorenome kako bi bili prebačeni u prihvatne centre.

Hrvatska se ne drži operativnih dogovora o broju migranata koje šalje u Sloveniju, dok je suradnja s Austrijom u tom pogledu vrlo dobra, ocjena je koju je u razgovoru za njemački “Die Welt” dao slovenski premijer Miro Cerar.

U slovenskim tranzitnim centrima za izbjeglice trenutno je smješteno više od 5000 osoba, a prijelazi zelene granice iz Hrvatske nastavljaju se i u srijedu ujutro, često nenajavljeno i bez kontrole, tvrde slovenski policijski izvori.

Limita u Austriji i Njemačkoj nema te nije bilo nikakvog razloga od strane Slovenije za bilo kakva ograničenja, izjavio je u srijedu u Opatovcu potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, ponovivši da je Hrvatska spremna zadržavati polovicu izbjeglica, ali da je drugu polovicu potrebno transportirati.

Više od 3.000 izbjeglica i migranata u srijedu oko 11 sati našlo se na graničnom području između srbijanskog mjesta Berkasovo i hrvatske Bapske, a nekoliko stotina njih, nezadovoljnih višesatnim čekanjem, zaobišlo je policijski punkt i u Hrvatsku ušlo kroz blatnjave oranice.

Vlasti Bosne i Hercegovine sigurne su kako će se izbjeglički val preliti u tu zemlju ukoliko Hrvatska odluči zatvoriti svoju granicu sa Srbijom i takav razvoj događaja smatraju veoma opasnim, potvrdio je zamjenik ravnatelja Službe za poslove sa strancima BiH Izet Nizam, kako ga u srijedu citira sarajevski “Dnevni avaz”.

Njemačka planira migrante kojima je odbijen zahtjev za azilom vraćati kućama i transportnim zrakoplovima Bundeswehra, potvrdila je u srijedu njemačka vlada.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari