IZBJEGLIČKA KRIZA Hrvatska će zatražiti međunarodnu pomoć za organizaciju prihvata migranata

U Hrvatsku je od početka migrantske krize, 16. rujna, do srijede u 15 sati ušlo više od 212 tisuća izbjeglica. Shodno tome,.Vlada RH bi u četvrtak na svojoj sjednici trebala donijeti odluku o traženju međunarodne pomoći za organizaciju prihvata migranata.

Hrvatska će od država članica Europske unije putem Mehanizma Unije za civilnu zaštitu zatražiti materijalnu pomoć potrebnu za organizaciju prihvata migranata u Hrvatskoj, a popis materijalnih sredstava bi se po potrebi naknadno dopunjavao.

Vlada će tako, prema odluci, Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje odobriti da putem Koordinacijskog centra za odgovor na hitne situacije (Emergency Response Coordination Center – ERCC) Europske unije zatraži materijalnu pomoć za organizaciju prihvata migranata.

Na okvirnom popisu materijalnih sredstva koja će biti uključena u zahtjev za pomoć, uz ostalo su zimski šatori, stambeni i sanitarni kontejneri, grijači za šatore, sklopivi i kreveti na kat, vreće za spavanje, gumene čizme, produžni kabeli i dr.

Prema podacima MUP-a, od početka migracijske krize na područje Hrvatske ušlo je 212.049 migranata. Država je za njih, kako je na Hrvatskome radiju potvrdio potpredsjednik Vlade Branko Grčić, iz Robnih te proračunskih zaliha do sada izdvojila 12 milijuna kuna, a odobreno je još 20 milijuna kuna.

Hrvatske željeznice, prema posljednjim podacima potvrđenima Hini, migrante su prevezle u 104 kompozicije. Svaka košta oko 75 tisuća kuna, odnosno ukupno je za prijevoz vlakovima utrošeno više od milijun eura.

[highlight] Crveni križ je za pomoć migrantima do sada prikupio skoro 2 milijuna kuna, a podijelio 274 tone hrane, više od 33 tisuće litara vode za piće, više od 30 tisuća deka te više od 123 tisuće kabanica i na terenu trenutačno ima više od 300 djelatnika i volontera. [/highlight]

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari