IZBJEGLIČKA KRIZA Migranti i dalje pristižu u Tovarnik, Grabar-Kitarović neizbježnim smatra angažman Hrvatske vojske

Migranti i dalje pristižu u Tovarnik, mjesto na hrvatsko-srbijanskoj granici odakle se dalje prevoze autobusima i vlakovima.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je u subotu u Belom Manastiru kako je glavnina izbjeglica otišla iz Hrvatske, da je situacija u prihvatnim centrima potpuno stabilna, a da je najkritičnija točka Tovarnik.

Unatoč najavama zemalja u regiji o zatvaranju granica ili snažnijoj kontroli, izbjeglice su u noći s petka na subotu prelazile granice i ulazile u Mađarsku, Sloveniju i Austriju u većim brojevima, a nastavile su ulaziti i u Hrvatsku iz smjera Srbije.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović izjavio je u subotu u Belom Manastiru kako se problem izbjeglica mora riješiti u Grčkoj i Turskoj, o čemu će, rekao je, ozbiljno govoriti na sjednici Europskog vijeća i o čemu je u petak razgovarao s njemačkom kancelarkom

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović sinoć je nakon sjednice Stožera za zaštitu i spašavanje Vukovarsko-srijemske županije u Vinkovcima, održanog nakon svečanosti otvorenja 50. Vinkovačkih jeseni, ocijenila stanje na terenu gorim nego se mislilo i izrazila mišljenje da će biti neizbježan angažman Hrvatske vojske.

Tijekom noći između petka i subote je 2000 migranata u tri ture prešlo ilegalno granicu s Mađarskom kod Botova u Koprivničko-križevačkoj županiji, a u zadnjih 12 sati ukupno oko 4000.

Slovenska policija u petak je do ponoći uhvatila oko 1100 stranaca koji su iz Hrvatske ilegalno ušli u Sloveniju, a rano ujutro još njih 35, kazala je u subotu za slovensku novinsku agenciju STA predstavnica policijske uprave Novo mesto Alenka Drenik.

Slovenski premijer Miro Cerar upozorio je da među onima koji su na granicama Schengenskog prostora ima migranata, izbjeglica, ali i ljudi koji bi mogli predstavljati sigurnosnu prijetnju, te da će njegova država postupati strogo po schengenskim pravilima u većoj migranstkoj krizi.

Saudijska Arabija prihvatila je od početka sukoba u Siriji 2011. 2,5 milijuna izbjeglica i osigurava ima zdravstvenu skrb, obrazovanje i posao, kazao je u petak visoki dužnosni te zemlje odgovarajući na kritike da naftom bogata zemlja nije učinila dovoljno.

Dramatično stanje na granicama Hrvatske, Srbije i Mađarske slika su kaosa uslijed nedostatka povezanog jedinstvenog odgovora Europe na izbjegličku krizu, ocijenilo je visoko povjerenstvo Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR).

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari