IZBORI 2015. Dežurstva za potvrde o nezabrani kandidiranja

Općinski će sudovi u nedjelju i ponedjeljak organizirati dežurstva kako bi kandidatima za saborske zastupnike mogli izdati potvrde da ne postoji zabrana njihova kandidiranja na skorim parlamentarnim izborima.

U nedjelju, 18. listopada općinski će sudovi u svom sjedištu dežurati od 8, 30 do 20 sati, a u ponedjeljak, 19. listopada od 8, 30 do 24 sata, dakle do ponoći, priopćilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP) koje će u istim terminima zaprimati kandidature za parlamentarne izbore, 8. studenoga.

Istovremeno sa sudovima, dežurat će i Ministarstvo pravosuđa, Odjel za kaznene evidencije.

DIP je već ranije pozvao predlagatelje izbornih listi i kandidate za parlamentrane izbore da pravodobno zatraže potvrdu općinskog suda ili uvjerenje Ministarstva pravosuđa, kao dokaz da za kandidate koje predlažu ne postoji zabrana kandidiranja propisana zakonom, koji kaže da birači i političke stranke ne smiju kandidirati osobe koje su pravomoćnom sudskom odlukom osuđene na bezuvjetnu kaznu zatvora dulju od šest mjeseci i to ako se u trenutku stupanja na snagu odluke o raspisivanju izbora (6. listopada) izrečena kazna izvršava ili tek predstoji njezino izvršenje.

Ne smiju kandidirati ni osobe za koje 6. listopada nisu protekli rokovi rehabilitacije prema posebnom zakonu, a koje su pravomoćnom sudskom odlukom osuđene za kaznena djela protiv protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva (genocid, zločin agresije, zločin protiv čovječnosti, ratni zločin, terorizam, terorističko udruženje, mučenje i ropstvo), te za kaznena djela protiv života i tijela (teško ubojstvo).

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari