IZBORI 2015. Rokovi za zahtjeve za promatranje izbora

Parlamentrane izbore, 8. studenoga mogu pratiti promatrači političkih stranaka, birača koji su predložili neovisnu listu, strani i promatrači nevladinih udruga, podsjeća Državno izborno povjerenstvo (DIP) i navodi rokove u kojima se podnose zahtjevi za promatranje izbora.

Promatrači političkih stranaka zahtjev mogu podnositi od dana objave zbirnih lista kandidatura, zahtjev i popis promatrača dostavlja se izbornom povjerenstvu jedinice na čijem se području izbori kane promatrati, najkasnije 5 dana prije izbornog dana.

Isti su rokovi i za promatrače birača koji su predložili neovisnu listu ili kandidata.

Za nevladine udruge koje neovisno promatranju izborni postupak, odnosno promiču ljudska i građanska prava, određen je duži rok za podnošenje zahtjeva. Udruge to mogu raditi već od 6. listopada, odnosno od dana stupanja na snagu odluke o raspisivanju izbora, do najkasnije 5 dana prije dana održavanja izbora. Udruge uz zahtjev, dostavljaju i presliku rješenja o upisu u registar udruga.

Zahtjev i popis promatrača dostavlja se nadležnom izbornom povjerenstvu izborne jedinice na čijem se području izbori namjeravaju promatrati. Obrasci zahtjeva za promatranje dostupni su na DIP-ovoj internetskoj stranici www.izbori.hr.

DIP u slučaju prijavljivanja većeg broja promatrača (više od 20 po izbornoj jedinici), omogućuje ‘popisivanje’ promatrača putem aplikacije koja se nalazi na njegovoj internetskoj stranici za čije je pristupanje potrebno od DIP-a putem elektroničke pošte dip@izbori.hr zatražiti lozinku.

Službene iskaznice promatračima će izdati i uručiti općinska, odnosno gradska izborna povjerenstva za koja se prijave. Međunarodne organizacije koje djeluju u Hrvatskoj za strane promatrače ili strani promatrači neposredno, zahtjeve za promatranje dostavljaju DIP-u najkasnije 5 dana prije održavanja izbora.

Koga promatraju promatrači?

Državno izborno povjerenstvo, izborna povjerenstva izbornih jedinica, gradova i općina te birački odbori, izborna su tijela čiji rad promatrači mogu pratiti. Pravo promatranja obuhvaća cjelokupni izborni postupak, a osobito glasovanje, rad izbornih tijela i uvid u cjelokupni izborni materijal. Izborno tijelo ne smije isključiti promatranje, smije samo ograničiti broj promatrača, ako, primjerice, nema dovoljno prostora za sve promatrače.

Političkim strankama, biračima koji su predložili kandidate, nevladinim udrugama i međunarodnim organizacijama mora se omogućiti najmanje po jedan promatrač na biračkom mjestu ili pri izbornom tijelu. Promatrači ne smiju ometati rad izbornih tijela, odgovarati na eventualne upite birača na biračkom mjestu, tonski ili video snimati rad izbornog tijela, nositi oznake, značke, fotografije, promotivni ili drugi materijal samih kandidata, na bilo koji drugi način aktivno ili pasivno utjecati na birače. (Hina)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari