Izjednačena cijena međunarodnih i domaćih poziva: ‘Minuta poziva u EU 19, a SMS-a 6 centi’

Foto: Ilustracija (Riječanin)

Nakon sniženja cijena roaminga, odlične vijesti za potrošače koji iz svoje države zovu u EU

Nakon sniženja cijena roaminga od kojih profitiraju potrošači koji putuju u inozemstvo, ovo su odlične vijesti i za potrošače koji iz svoje države zovu u EU, a kojih je ipak značajno veći broj.

Istraživanje Europskog udruženja za zaštitu potrošača pokazalo je da stvarni trošak minute inozemnog poziva za operatere iznosi 0,014 eura po minuti, a za potrošače bude i do 1,99 eura po minuti. Po toj računici operateri na međunarodnom pozivu zarade i do 5000 posto. SMS poruke operaterima donose profit od 1000 posto.

„Veliko je zadovoljstvo kada nešto na čemu si dugo radio bude konačno izglasano. U Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača smo se trudili da međunarodni pozivi budu izjednačeni s domaćima, ali na kraju je kompromis da će maksimalne cijene minute poziva u EU biti 19 centi, a SMS-a 6 centi. To je jako dobra vijest i za potrošače u Hrvatskoj gdje cijena ovisno o operateru i tarifi zna prelaziti pet kuna“, kaže Biljana Borzan.

Zbog visokih cijena poziva u inozemstvo koje se u prosjeku kreću oko 50 centi, europski potrošači su sve češće koristili različite aplikacije za zvanje, koje ipak kvalitetom ne mogu parirati klasičnom pozivu. Čak 67 posto potrošača kaže da najčešće ne koriste aplikacije jer osoba koju zovu nema istu aplikaciju, a 36 posto potrošača jer je kvaliteta poziva preslaba.

„U Hrvatskoj se građani najviše žale na telefonske operatere. Ovom Uredbom, koja će stupiti na snagu već u svibnju iduće godine, povećat će prava korisnika koji će moći lakše mijenjati operatere i zatražiti naknadu“, objašnjava Borzan.

Vijesti.hr
Foto: PR

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views