VEĆA PRAVA

IZMJENA ZAKONA U slučaju otkaza, nema straha. Na burzu će moći i strani radnici, a mijenja se još štošta

Rekordno je niska nezaposlenost, no gotovo 40 posto građana Hrvatske na burzi rada više je od 450 dana. Za njih s tim rokom prestaje isplata novčanih naknada koje od siječnja 2025. ipak rastu, a na burzu će moći i strani radnici

Filipinac Reniel de Rama godinu dana radi u Hrvatskoj. Želja mu je ostati ovdje jer plaća je, kaže, dvostruko veća nego u njegovoj zemlji.

No, dođe li do sporazumnog prekida radnog odnosa, straha više nema jer stižu veća prava za strane radnike. U slučaju otkaza, moći će se prijaviti na burzu rada i primati novčanu naknadu.

“Doista sam sretan što vaša vlada ima program za nas kako bismo imali novca kada smo nezaposleni, ali želim biti zaposlen, a ne nezaposlen u Hrvatskoj”, priznaje nam Reniel.

Radna dozvola stranim će radnicima vrijediti tri godine. Ako izgube posao, naknadu će primati 60 dana koliko je i rok da nađu novi. U suprotnom, gube radnu dozvolu i moraju napustiti Hrvatsku.

“U nekom malom udjelu imali smo zaista zlouporaba i nastala je situacija u kojoj radnik ne može tek tako otići od poslodavca od kojeg nije zadovoljan”, ističe državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava i socijalne politike Ivan Vidriš. “Već se mora vratiti u svoju matičnu državu, a to je radnik koji nama treba, koji je deficitaran, koji bez problema može prijeći kod nekog drugog poslodavca”, dodaje.

Broj nezaposlenih nikad nije bio niži. Trenutačno je bez posla 84.145 radnika što je čak 20 posto manje nego na današnji dan lani.

Rastu novčane naknade

Da se prošire prava nezaposlenima, rastu i novčane naknade i to pet posto.

“Prva tri mjeseca možete dobiti maksimalno 803 eura. Prag je do 70 posto prosječne plaće. To je maksimalno koliko možete dobiti, a onda ona pada i sljedeća tri mjeseca su 460 eura”, objašnjava državni tajnik Vidirš.

Naknadu nezaposleni mogu koristiti od 90 do 450 dana, no sindikati su nezadovoljni.

“Smatramo da su promijene samo kozmetičke prirode tim više što će ostati značajan pad za one primatelje naknada nakon 90 tog dana. A što se tiče stranih radnika naravno da pozdravljamo tu promjenu tim više što se očekuje da će njihov boravak kroz daljnje promjene biti duže vrijeme”, upozorava predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Darije Hanzalek.

Na godinu naknadu prima 20 posto nezaposlenih, to jest svaki peti prijavljeni na burzi.

“Iznos prosječne mjesečne naknade za nezaposlenost je negdje oko 460 eura, ali moramo reći da su uvjeti koji se moraju ispuniti taj da osoba mora napuniti devet mjeseci radnog staža u 24 mjeseca kako bi se to obračunalo sukladno zakonskim uvjetima”, govori ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar.

I to će se početkom 2025. promijeniti jer se spuštaju kriteriji. Mlađi od 30 godina imat će pravo na naknadu ako imaju najmanje šest, a ne dosadašnjih devet mjeseci staža u 24 mjeseca prije prestanka radnog odnosa, piše Danas.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari