NOVI ZAKON

Iznosi od kojih boli glava: Za isticanje ustaških simbola i pozdrava ‘Za dom spremni’ stižu goleme kazne

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

MUP predlaže da maksimalna kazna bude čak četiri tisuće eura pa će se maksimalna novčana kazna povećati čak 23,5 puta

Kako bi disciplinirali građane, MUP je nedavno u javnu raspravu uputio najavu izmjena Zakona o prekršajima protiv javnoga reda i mira.

Novčane kazne za prekršaje, među kojima su i odavanje prostituciji, isticanje simbola kojima se remeti javni red i mir, skitnja ili davanje alkohola mlađima od 16 – a koje sada iznose od 20 do 170 eura – višestruko će se povećati.

Iznosi koje predlaže MUP doista su iznenađujući i drakonski, a između ostalih, predlaže se da maksimalna kazna bude čak četiri tisuće eura, što znači da se maksimalna novčana kazna povećava čak 23,5 puta, piše Novi list.

Novčane kazne se povećavaju za prekršaje za koje je moguće izreći i zatvorsku kaznu, što je devedesetak prekršaja, i to u pojedinim slučajevima na iznose do tisuću ili dvije tisuće eura, ali u nekoliko slučajeva i na četiri tisuće eura.

MUP predlaže da Sabor zakon usvoji po hitnom postupku.

Maksimalna kazna od četiri tisuće eura tako će se moći izreći onima koji remete javni red i mir na javnom mjestu “izvođenjem, reproduciranjem pjesama, skladbi i tekstova ili nošenjem ili isticanjem simbola, tekstova, slika, crteža”.

Dosad se taj prekršaj kažnjavao novčanom kaznom od 20 do 150 eura, a iz objašnjenja je očito da se povećanjem kazne nastoji spriječiti isticanje simbola ili izvikivanje ustaških ili nacističkih pokliča, prenosi Net.hr.

Nove kazne

700 do 4000 eura

– Isticanje simbola kojima se izražava ili potiče mržnja
– Širenje lažnih vijesti
– Prekršaj loše odgojenog djeteta
– Vrijeđanje službenih organa

300 do 2000 eura

– Poticanje djeteta na prekršaj
– Organiziranje prostitucije i kocke
– Tučnjava i svađa na javnom mjestu

200 do 1000 eura

– Opijanje na radnom mjestu
– Davanje alkohola maloljetnicima

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari