VEĆI BROJ NOVOROĐENČADI

Izolacija dovela do baby booma! Na porodiljnom odjelu radi se punom parom: ‘Padamo s nogu’

Idi na originalni članak
Photo: Ilustracija (Marijan Susenj/PIXSELL)

“Nakon poroda, zaražene rodilje sele se na odjel za COVID”

Oglas

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u prvih deset mjeseci rođeno je 30 207 beba što je povećanje od nekoliko desetaka prinova u odnosu na isto razdoblje lani. A još će se u narednim mjesecima vidjeli koliko je izolacija dovela do ‘baby booma’.

‘Bit će sigurno više poroda’

Povećani broj novorođenčadi u 2020. najviše primijete medicinske sestre na porodiljnom odjelu.

”Padamo s nogu. Već sada imamo ukupno više od 100 poroda nego lani u istom periodu, a tek će nam pristizati rodilje iz doba ‘korone’. Bit će sigurno više poroda jer u razgovorima s ginekolozima znamo da je i veći broj trudnica na kontrolama”, izjavila je medicinska sestra iz Istre koja radi na porodiljnom odjelu za 24sata.

”Radimo po 12 sati u smjenama no puno toga nam je pandemija dodatnoga nametnula. Kao i ostalo medicinsko osoblje maske, viziri i rukavice su nam sada svakodnevica. Uz to uzimamo trudnicama briseve pa je tu i dodatna procedura. Očevi smiju na porod no ne smiju na odjel pri otpuštanju rodilja i djece kućama što za na znači dupla ‘kilometraža’ u koracima. Nosimo gore dolje sve njihove stvari, kožare, robice, dekice pa spremamo bebe da bi potom i njih nosile na izlazna vrata gdje ih čekaju roditelji. Tu vam je hrpa papirologije koja se rješava, a paralelno morate brinuti o rođenim bebama i majkama u sobama”, opisala je medicinska sestra.

Dodala je i kako trudnice zaražene koronavirusom idu u izolaciju, a pri porodu medicinsko osoblje je u zaštitnoj opremi.

”Nakon poroda, takve rodilje sele se na odjel za COVID, a njihove bebe idu na neonatalni odjel. U tom slučaju majke ne budu s djecom dok liječnici ne procijene da više nisu zarazne, odnosno dok test ne bude negativan”, pojasnila je medicinska sestra. (vijesti.hr)

Exit mobile version