TEŠKA SITUACIJA

Izvanredno stanje uz Kupu: Zamjenik župana PGŽ i gradonačelnica Delnica obišli teren, na snazi ograničenja u prometu

Zbog jake kiše i nevremena u mnogim dijelovima Hrvatske zbrajaju se materijalne štete, a Gorski kotar se sprema i za obranu od poplave.

Gradonačelnica Delnica Katarina Mihelčić napisala je na svom Facebook profilu kako vatrogasci ispumpavaju i rade na području Lučica, Crnog Luga i u Brodu.

“Danas na području Grada Delnica priroda pokazuje svoju ćud. Ugrožena su naselja uz Kupu, dio kuća je već pod vodom, padaline ne prestaju. Još samo 30 centimetra nedostaje da u Hrvatskom rijeka Kupa dostigne svoj maksimum i poplavi naselje. U Lučicama i Delnicama oborinska odvodnja je na izmaku snaga i jedva guta ove padaline. Operativne snage su na terenu, vatrogasci ispumpavaju i rade na području Lučica, Crnog Luga i u Brodu. Crveni križ, HGSS i ostale operativne službe su u pripravnosti. Svi smo na terenu i dajemo sve od sebe. Hvala svim dežurnim službama na svemu što čine. Sada još samo da se i nebo smiluje”, napisala je gradonačelnica Delnica na Facebooku..

Nova prognoza DHMZ-a: Kiša ne staje ni sutra, meteoalarm za cijelu Hrvatsku

18:00 – Oblačno s kišom, ponegdje i grmljavinom, lokalno uz izraženije pljuskove, a na Jadranu su mogući i neverini. Sunčana razdoblja očekuju se uglavnom ponegdje na Jadranu. Vjetar slab i umjeren sjeveroistočni i sjeverni, mjestimice s jakim udarima. Na Jadranu umjerena i jaka, mjestimice olujna bura s orkanskim udarima, prema otvorenom moru sjeverozapadnjak, a na jugu u prvom dijelu dana jugozapadnjak, navodi DHMZ u najnivoj prognozi za subotu.

Za čitavu Hrvatsku upaljen je i meteoalarm – narančast za obalna područja zbog udara vjetra, dok je središnjoj Hrvatskoj i sutra prijete kiša i bujice, osobito u urbanim sredinama.

Zamjenik župana i gradonačelnica Delnica obišli poplavljena

17:45 – Poplavljena područja u Gorskom kotaru obišli su zamjenik primorsko-goranskog župana Petar Mamula i gradonačelnica Delnica Katarina Mihelčić s vatrogascima te je utvrđeno da je trenutno stanje s izlijevanjem Kupe i pritoka nešto bolje. Nacionalni park Risnjak je izvijestio da je cesta Podgrič – Kupari zatvorena. Ne savjetuje se kretanje prema izvoru Kupe dok se se stabilizira vremenska situacija i ne saniraju se oštećeni prilazni putovi.

Izlijevanje Belice kod Kuželja, na Kupi kod Osilnice izvanredne mjere

17:30 – Zbog izlijevanja Belice, Kupine pritoke, uslijed jakih oborina, voda se izlila na cestu kod Kuželja, a dalje prema naselju Gašparci došlo je do odrona zemlje zbog čega je promet onemogućen na tom dijelu ceste. U Kuželju je poplavljeno nekoliko dvorišta i podruma obiteljskih kuća. Ravnateljstvo preporuča vozačima da se informiraju na stranicama Hrvatskog autokluba.

Hrvatske vode proglasile su uzvodno na Kupi kod Osilnice

izvanredno stanje jer je vodostaj u 16.50 dosegnuo 393 centimetra, tri više nego prije deset minuta. iste mjere uvedene su za nizvodno na Kupi kod Sela Kupa.

Foto: PGŽ

U Karlovcu vrh vodnog vala sa subote na nedjelju

17:20 – U subotu tijekom dana u Karlovcu se očekuje ulazak u mjere obrane od poplava, a vrh vodnog vala moguć je u noći sa subote na nedjelju, upozorili su na twitteru iz Ravnateljstva civilne zaštite.Snažno nevrijeme pogodilo je sinoć središnju Hrvatsku te je uzrokovalo velike materijalne štete i nagle poraste vodostaja rijeka.Hrvatske vode upozoravaju kako su intenzivne i obilne oborine moguće danas u cijeloj zemlji uz razvoj lokalnih jačih nevremena i pojava bujičnih i urbanih poplava, a slična bi se situacija mogla nastaviti i tijekom sutrašnjeg dana

U Čazmu poslana i državna intervencijska postrojba

17:14 – Dan nakon što je katastrofalno nevrijeme poharalo Čazmu štete se još zbrajaju, neke kuće su i dalje bez krova, a kiša i dalje pada.

“Kiša jako otežava posao vatrogascima i svim ostalim službama” , javlja reporterka RTL-a Zorana Čičak iz Čazme. “Ispred smo kuće kojoj je uništen gotovo cijeli krov, u ovoj ulici nema kuće kojoj krov nije oštećen”, kaže i dodaje da je vatrogascima prioritet doći do svakog pogođenog nevremenom i što prije pokriti krovove kako ne bi kiša nastavila uništavati kuće.

“Još ima lokacija koje moramo rješavati. U ovom trenutku je na terenu osam ekipa sa specijalnim vozilima za rad na visini, uz to još šest ekipa koje rade bez tih vozila; 75 ljudi je na terenu. Upravo nam je došla pomoć državne intervencijske postroje”, kaže Tihomir Brnjanec, zapovjednik javne vatrogasne postrojbe. Više pogledajte ovdje.

Svjedoci opisuju strahotu u Čazmi

16:57 -Zbraja se šteta nakon olujnog nevremena koje je u četvrtak poslijepodne zahvatilo nekoliko županija središnje i istočne Hrvatske. Najgore je bilo na području grada Čazme. O nezapamćenom nevremenu pred kamerama RTL-a govorili su žitelji Čazme.

“Uništeno je krovište na novoj kući kompletno, a na drugoj je srušeno djelomično krovište i struja je prevrnula borove i veliku šljivu, voćnjak”, ispričao je Branko Tomašević o šteti koja je nastala na njegovoj imovini. Više pročitajte ovdje.

Voda je u par sati narasla za 4 metra

16:35 N1 je posjetio i razgovarala s predsjednikom Mjesnog odbora Brod na Kupi, Davorinom Klobučarom javio se na N1.

“Rijeka Kupa je pokazala svoju nepredvidivost, ona je bujična rijeka i prijeti naveliko naseljima u kupskoj dolini. Napravila je velike probleme u naselju Kuželj, a velikim dijelom je poplavljen i Brod na Kupi”, rekao je.

“Veliki su problemi i bojimo se da će se to nastaviti i dalje. Nadamo se da će kiša ipak stati i da će se Kupa povući”, dodao je.

Foto: PGŽ

Stanje s poplavama u PGŽ-u

16:17 Ravnateljstvo civilne zaštite izvijestilo je o trenutnoj situaciji vezanoj uz poplave u Primorsko-goranskoj županiji. Na Županijskoj cesti 5033 Brod na Kupi-Gašparci uslijed jakih padalina u mjestu Kuzelj došlo je do izlijevanja pritoka Kupe, Belice, a dalje prema naselju Gašparci do više odrona zemlje zbog čega je promet na dionici ceste onemogućen te se odvija obilazno državnom cestom Brod na Kupi-Delnice i dalje prometnicom Delnice-Prezid.

U mjestu Kuželj voda je poplavila dvorišta i podrume šest obiteljskih kuća.

Od 14,15 sati zbog jakog nevremena za sav promet zatvoren je čvor Ravna Gora, izlazni krak s autoceste A6 Zagreb-Rijeka i ulazni Rijeka, kao i podvožnjak koji se puni vodom. Promet autocestom se odvija, a alternativa su izlaz i ulaz na čvor Delnice.

Na autocesti A6 kroz tunel Čardak, smjer Zagreb – Rijeka i obratno promet se odvija jednim prometnim trakom zbog vodene bujice.

Hrvatske vode su objavile upozorenje

15:54 “Obilne i intenzivne oborine moguće su i danas u cijeloj zemlji te je moguć razvoj lokalnih jačih nevremena i pojava bujičnih i urbanih poplava. Slična situacija nastavit će se i tijekom sutrašnjeg dana. Radi oborine koja je pala i još uvijek pada na gornjem toku rijeke Kupe, došlo je do naglog porasta vodostaja te ulaska u mjere obrana od poplava s tendencijom daljnjeg porasta vodostaja. Sutra tijekom dana i u Karlovcu se očekuje ulazak u mjere obrana od poplava. Vrh vodnog vala moguć je u noći sa 17. na 18.9.”, javlja Ravnateljstvo civilne zaštite

Poplavljene kuće, vrtovi i prometnice nakon izlijevanja Kupe

14:15 Zbog oborine koja je pala i još uvijek pada na gornjem toku rijeke Kupe, došlo je do naglog porasta vodostaja te ulaska u mjere obrana od poplava s tendencijom daljnjeg porasta vodostaja. Izvanredno stanje obrane od poplava proglašeno je za Selo Kupa, selo Hrvatsko i Zapeć, gdje se nalazi nekoliko kuća. Obilna kiša izazvala je podizanje vodostaja rijeke Kupe i njenih pritoka, koji su poplavili prometnice, kuće i vrtove u selima Kupske doline Kuzelj i Brod na Kupi.

Zbog naglog porasta vodostaja na području sliva Kupe u gornjem toku od petka ujutro su na dionicama Hrvatsko – Selo Kupa uvedene mjere izvanrednog stanja, doznaje se u Hrvatskim vodama. Na području gornjeg toka Kupe (Crni Lug – NP Risnjak) prema podacima Hrvatskih voda u posljednja 24 sata palo je 100 milimetara kiše. “Prema trenutno raspoloživim modelima, izraženiji porast vodostaja rijeke Kupe na području grada Karlovca očekuje se danas od podneva, s mogućnošću dostizanja redovnih mjera obrane od poplava noćas oko ponoći te uvođenja izvanrednih mjera tijekom sutrašnjeg dana”, rečeno je Hini u Hrvatskim vodama, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari