PREMA DRŽAVNOM ZAVODU ZA STATISTIKU

Koliko nam je život poskupio? Hranu plaćamo 19 posto više, a režije 10 posto

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je indekse potrošačkih cijena u kolovozu 2022. godine pa su zaključili kako su cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u odnosu na srpanj 2022. u prosjeku više za 0,1 posto.

Nadalje, u odnosu na kolovoz 2021., tj. na godišnjoj razini, u prosjeku su više za 12,3 posto. Tako je inflacija od rekordnih 12,3 posto zabilježena drugi mjesec zaredom. To je ujedno već četvrti mjesec zaredom kako su potrošačke cijene na godišnjoj razini porasle po dvoznamenkastim stopama.

Foto: DZS

Ističu i kako je na godišnjoj razini, najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku ostvaren u skupinama Hrana i bezalkoholna pića (19,2%), Restorani i hoteli (17,6%), Pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva (15,3%), Prijevoz (14,1%), Stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva, za (10,5%), Rekreacija i kultura (9,4%), Razna dobra i usluge (8,1%), te Odjeća i obuća (6,4%).

Mjesečni rast

Na mjesečnoj razini najviše su u prosjeku porasle cijene u skupinama Hrana i bezalkoholna pića te Pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva, po svakoj skupini za 1,7%, Alkoholna pića i duhan, za 1,1%, Restorani i hoteli, za 1,0%, Razna dobra i usluge, za 0,8%, Stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva te Komunikacija, po svakoj skupini za 0,7% te Zdravlje, za 0,6%.

Porast cijena ublažio je pad cijena u skupini Prijevoz, za 4,1% te u skupini Odjeća i obuća, za 3,0%, zaključuju, prenosi RTL.

Detaljan prikaz pogledajte ovdje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari