PETAR KRUŽIĆ KOD MOJMIRE

Video | Jadran se zagrijava, dolazi do pomora vrsta a orke napadaju brodice. Biolog otkriva što to znači

Za orke kaže da se radi o vrsti velikog dupina i da nema prepreke da potope jedrilice koje napadaju. Ali za njihovo ponašanje, na pitanje je li naučeno odgovara: ‘Definitivno!’

Eto što vrućine rade tračnicama, a sada ćemo čuti što rade našem moru. Gost Direkta je morski biolog Petar Kružić

Ovo su temperature mora danas: Mljet 30 stupnjeva, Dubrovnik skoro 29, Crikvenica 28. Nije li to zabrinjavajuće?

Nije, prošle godine u lipnju temperatura Velikog jezera na Mljetu bila je 28-29 stupnjeva, a u Malom jezeru 30 stupnjeva. Ali nakon toga krenule su bure i more se ohladilo.

Jedan ili dva dana (visokih temperatura op.a) ništa ne znače?

Ništa ne znače, ali može biti nagovještaj da će biti relativno toplo i u Jadranu, ne samo u Dalmaciji.

Ali kad se zagrijava more, to uzrokuje promjene? Jesmo svjesni da se Jadran zagrijava i da se mijenja?

Više od 20 godina prati se što se događa u cijelom Mediteranu koji je umjereno toplo more, kao i Jadran.
Povišene temperature donose temperature vrstama koje su sesilne, koje ne mogu pobjeći dublje.
Do 40-45 metara postoji masovni pomor pojedinih vrsta, kao što su gorgonije, koralja i spužve.

Ali mijenjaju se i stvari za one koji se mogu micati, pomiču se odlaze dublje?

Dolaze dublje, pogotovo komercijalne vrste riba koje se ljeti love. One odlaze dublje i ribari ih ne mogu opasati. Ali naši ribari uvijek nađu načine kako će ih povući gore.

Jesu ti novi načini opet nešto što šteti?

Apsolutno, ako bacite dinamit da biste preplašili ribu, vi uništavate podmorje.

Dolaze li nam zbog više temperature i neke nove vrste, novi stanovnici – tropski i opasni?

Dolaze uglavnom lesepske vrste i većina ih dolazi iz Crvenog mora, ali neke i iz Atlantika. Neće se nastaniti trajno, a neke će doći i otići kada bude hladnije.

Neke vrste su opasne jer su većinom predatori. Imamo jako puno endema, kao što su glavoč i babica kojima se onda te vrste hrane, pa tako i riba lav. A neke će se vrste prilagoditi i neće pretjerano smetati domaćima.

Pretjerano bi nam smetalo da dođu morski psi, oni iz Crvenog mora?

Već pomalo dolaze neke vrste pomalo, tigar je u par navrata viđen u Mediteranu i to su opasnije vrste. To je ne treba se previše zato zabrinjavati, ljudi se kupaju bez problema i u tropima. Ali imali smo kod tih napada u Crvenom moru, treba se paziti i izbjegavati područje gdje bi mogli biti morski psi.

Ali u Jadranu ih još nema?

Još ne, Jadran je definitivno područja gdje ima vrlo malo napada.

Kad govorite o promjenama i novim vrstama, kad bi se to moglo dogoditi?

Već se događa, od kraja 90-ih godina u Italiji i Francuskoj su se počela raditi istraživanja utjecala klimatskih promjena i utjecaja na more. Mi to radimo zadnjih 25 godina. Bit će godina kad će biti više vrsta i godina kad će biti malo hladnije. U prosjeku Jadran se zagrijava.

Što vezano za to najviše zabrinjava?

Najviše masovni pomori autohtonih vrsta, gorgonije i spužve. Do 45 metara dubine cijele populacije znaju izumrijeti.

To se ne može spriječiti?

Nažalost, ne možete more ohladiti. Kad se počnu događati toplinski valovi, pogotovo južni Jadran kada po mjesec dana nema daška vjetra. Na 45 metara dubine tada imate 24 stupnja ili doslovce duplo više nego uobičajeno. Nažalost, ne može se to zaustaviti.

Zadnjih dana se govori da su se pojavile u Dubrovniku, mene nekidan opekla na južnom Jadranu. Je li to normalno ili se pripisuje zagrijavanju?

Zagrijavanje teoretski može pospješiti razmnožavanje, to je uglavnom kolovoz-rujan kad se većina meduza razmnožava. Ali kod meduza postoje oscilacije, kad ih ima više ili manje neke godine, to ovisi o hrani, temperaturi mora i strujama koje ih nekad donesu više obali. To su normalne oscilacije.

Možda najzanimljivije što se u zadnje vrijeme događa, barem orke koje napadaju i svjedočanstvo hrvatskog jedriličara. Zašto?

To je relativno nova pojava, zadnjih 2-3 godine, pokušava se shvatiti što je – je li to bila igra ili ljutnja zato što su orke vrlo inteligentna bića. Iako ih nazivamo kitovima ubojicama, one su dupini i to veliki dupini.

Imate životinju koja je velika gotovo 10 metara i manje jedrilice i ribarski brodovi da se doslovce ljude nema prepreke da ih ne potope. One se igraju i onesposobe brod tako da udare u kormilo jer je to opasno za njih jer je tam propeler. Je li to igra? Uglavnom su to mlađe jedinke jer su od 4-5 metara. Ali opet možda je to srdžba ili su se našli na području njihova lova jer se one hrane i tunama.

Ali ako se događa u istom području Gibraltara onda je to naučeno ponašanje?

Definitivno, orke jako dobro uče, donosi RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari