PROMJENA KLIME

VideoJadranske ribe izumirat će zbog toplog mora! A novi stanovnici Jadrana mogli bi uništiti mediteranske vrste

Hrvatski stručnjaci upozoravaju da je povišenje temperature mora od 2 i pol stupnja u zadnjih 20 godina, u Jadran dovelo i neke tropske vrste, koje jedu sve pred sobom

Čuvenom snježnom raku, koji može živjeti samo na temperaturama mora do 2 stupnja, uz obale Aljaske više nije dovoljno hladno, pa ga vjerojatno čeka potpuno izumiranje.

I Jadran je sve topliji. Hrvatski ribari vide – nekih riba i školjaka zadnjih godina ima manje, izvještava Nikolina Radić za RTL Vijesti.

“Ovo ljeto je bilo jako vruće i nedostatak je bija recimo morskog psa, od školjaka periske i kunjke. Jednostavno, more je pretoplo i onda eko sustav se mijenja. Fali i škampa, par ovih riba fali”, kazao je Zadranin Pero Pedisić.

“Liganja ima manje, prošlu zimu je isto bilo manje, a za ovo drugo baš. Ali, ima riba. Sad ima, sad se ona lovi. Jedanaesti mjesec i ovaj deseti, lipo je vrime i sad će se loviti”, kazala je Suzana Mikulić iz Zadra.

To je pogled s terena, ali i oni koji službeno prate potvrđuju da su promjene vidljive. Tako zbog još uvijek toplog mora kasni mrijest oradi u Istri i spuštanje prema jugu, a na početku zime će mlađ biti ugrožena.

“Činjenica jest da imamo cijeli niz promjena kojima svjedočimo u Jadranskom moru, u ekosustavu, u brojnosti pojedinih vrsta koje su izrazito zabrinjavajuće, a koje su rezultat klimatskih promjena”, kazao je Aljoša Duplić, ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode.

Ni jednoj jadranskoj vrsti ipak ne prijeti tako naglo nestajanje kao nesretnom aljaškom snježnom raku.

U Jadranu još uvijek nije primijećen drastičan nedostatak nekih ribljih vrsta. Ovdje je često bio problem pretjerani izlov, više nego klimatske promjene. No da su i one prisutne svjedoče tropske ribe koje sve češće zalutaju i u mreže naših ribara. A te ribe iz toplijih mora doslovno tamane mediteranske vrste.

“Najugroženije vrste su neke mezopelagične vrste kao što su girovke, gora oblica, oštrulja, modrak, bugva, čak i cipal jer taj porast temperature u Jadran unosi one organizme koji nisu karakteristični za Jadran. Ti se ponajprije misli na lesepijske migrante znači one koji su došli preko Sueskog kanala iz Crvenog mora, odnosno iz Indopacifika”, kazao je Dubravko Pejdo iz Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru.

U Turskoj, Cipru, Libanonu i Izraelu već su smanjile populaciju autohtonih riba, a ribarima desetkuju ulov. Stručnjak za riblje vrste upozorava da nam stižu i neki predatori.

“Ponajprije na srebrnoprugu četverozupku, plavotočkastu trumpetaču i na vatrenjaču, to je morski paun ili ona lion fish kako je zovu”, kazao je Pjedo.

Viša temperatura mora pomogla je širenju parazita i bakterija na periskama i njihovom pomoru, a ugrožen je i veliki koraljni greben kod Mljeta, izvještava Nikolina Radić za RTL Vijesti.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views