Jedna novozaražena osoba u Hrvatskoj: U Istri se zatvaraju svi ugostiteljski objekti!

Idi na originalni članak
Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Od sutra 15. ožujka će u cijeloj Istri stupiti na snagu zabrana rada svim ugostiteljskim objektima

Oglas

VIDEO DANA:

U Hrvatskoj je 37 slučajeva zaraze. U Istri na snazi nove mjere. Od ponedjeljka se obustavlja nastava u vrtićima, osnovnim i srednjim školama te visokoškolskim ustanovama u trajanju od dva tjedna.

​Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević je apelirala na novinare i urednike na primjeren način izvještavanja o djeci.

16:22
Novi slučaj zaraze u Hrvatskoj

Ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare objavio je da od jutros imamo jednu pozitivnu osobu koja je došla iz Rumunjske.

“Stigla je iz Rumunjske s određenog natjecanja. Do sada je napravljeno 640 uzoraka”, rekao je ministar Beroš.

Voditelj Nacionalnog stožer i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je rekao:

“U Europi raste broj zaraženih osoba, raste i u Hrvatskoj no ne u toj mjeri”, kazao je Božinović.

“Poduzimamo intenzivne mjere”, dodao je.

Rekao je kako razgovara s ministrima unutarnjih poslova zemalja regije kako bi promet, najprije roba, išao sa što manje smetnji.

“Osobe koje su u samoizolaciji evidentiraju se sustavu MUP-a, kako bi se moglo provjeriti krši li netko pravila samoizolacije”, rekao je Božinović.

Već imamo prve osobe koje će dobiti kaznu u visini od 8.000 kuna.

Ravnateljica Infektivne klinike Alemka Markotić potvrdila je još jedan slučaj zaraze.

“Osoba je u dobrom stanju uz povišenu temperaturu”, kazala je Markotić.

16:01
Blaženka Divjak objasnila kako će funkcionirati online nastava

Ministrica Blaženka Divjak održala je virtualni sastanak s više od 1200 ravnatelja hrvatskih škola. Obratila se javnosti oko detalja vezanih uz online nastavu koja počinje od ponedjeljka, 16. ožujka.

15:49
Nove mjere u Istri: Trgovine rade do 18 sati, ugostiteljski objekti se zatvaraju

Od sutra 15.ožujka će u cijeloj Istri stupiti na snagu zabrana rada svim ugostiteljskim objektima, bez obzira na kategorizaciju i funkciju i to do 14. travnja. Zabranu rada dobivaju svi osim dostave hrane, apoteke i pučke kuhinje. Zabranu rada imaju uslužne djelatnosti frizera, pedikera, brijača, kozmetičara…, prenosi Regional Express.

Trgovački centri se moraju pridržavati odluka rada do 18 sati.

Moraju ograničiti broj osoba koji ulaze u centar.

Moraju biti postavljene oznake na kasama na jedan i pol metar.

Trgovine prehrane i trgovine na benzinskim pumpama imaju rad ograničen do 18 sati.

Ostaje na snazi mjera da vrtićka djeca i školska djeca ostaju do 20. travnja u dosadašnjim mjerama, a preporuka je da se izbjegavaju bilo koju vrstu okupljanja i druženja.

Banke će također raditi.

13:37
Košiček objasnio kako će izgledati online nastava

Marko Košiček, savjetnik ministrice znanosti i obrazovanja, Blaženke Divjak, objasnio je kako će se organizirati online nastava u hrvatskim školama sljedeća dva tjedna. “Još u srijedu su škole dobile upute kako pripremiti svoju vrtualnu učionicu”, rekao je Košiček.

Svi učenici će putem korisničkog imena i lozinke koja se koristi za ulazak u e-dnevnik, ući i u online učionicu i na taj način pokazati da su prisutni na nastavi. “Oni tamo pokazuju zadaću, diskutiraju s učiteljima, dobivaju zadatke, možda i provjere znanja, ali neće biti ocjena niti neopravdanih sati. Neće biti oštrih kontrola, ali vjerujemo da će se do srijede to sve regulirati i da će nastava ići u dobrom smjeru”, rekao je Košiček.

S nastavnicima koji će putem televizije održavati nastavu radi se intenzivni trening.”Ne radimo neki reality show, ali ne želimo da to bude umjetno, nego da bude atmosfera iz razreda putem televizije”, rekao je Košiček.

12:59
Vučić: ne radite zalihe, svega ima dovoljno

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić pozvao je u subotu građane da imaju povjerenja u državu i da ne prave kućne zalihe ustvrdivši kako svih proizvoda ima dovoljno “za godinu dana” i da “nitko neće biti gladan”.

Zatražio je da se poštuju mjere i preporuke državnih tijela i stručnjaka u borbi protiv koronavirusa.

Vučić je na konferenciji za novinare poslije sastanka kriznog stožera za otklanjanje i spriječavanje mogućih štetnih posljedica koronavirusa priopćio da će biti spriječen izvoz osnovnih životnih namirnica u narednih 30 dana i da se od danas ne mogu izvoziti ni sredstva za dezinfekciju.

Ocijenivši da bi problemi s pandemijom koronavirusa mogli biti završeni “za oko dva mjeseca”, Vučić nije isključio ni mogućnost uvođenja izvanrednog stanja.

To podrazumijeva potpunu blokadu i izolaciju, zabrane, vojsku na ulicama i zatvaranje granica, “a pitanje je koliko možete izdržati u potpunoj izolaciji”, rekao je Vučić.

Vučić je najavio da će svi koji ne budu poštivali odluke nadležnih tijela i usvojene mjere za suzbijanje epidemije biti kažnjeni, te će tražiti odgovornost i za objavljivanje lažnih vijesti, poput vijesti da je jedan pacijent zaražen koronom preminuo.

Vučić je zamolio umirovljenike i starije osobe da ne izlaze iz svoijih domova kako bi izbjegli rizik od zaraze, a od sunarodnjaka iz inozemstva zatražio da ne dolaze u Srbiju za uskrsne blagdane.

Tada se, po njegovoj ocjeni, očekuje vrhunac epidemije, a pojačano prenošenje zaraze moglo bi dovesti do nekontroliranog širenja koronavirusa.

U Srbiji je do subote ujutro registriran ukupno 41 slučaj koronavirusa.

11:08
Makarska: Zatvara se vrtić; Gradska uprava s građanima – online

Na sjednici Stožera civilne zaštite Grada Makarske odlučeno je da se zatvori Dječji vrtić ”Biokovsko zvonce”, a Gradska uprava s građanima će biti – online zbog uvođenja novih mjera i planova za prevenciju širenja koronavirusa.

Do 1. travnja bit će zatvorene škole, preduvjeti za online nastavu osigurani, a i Dječji vrtić ”Biokovsko zvonce” također će dotad biti zatvoren i to od 17. ožujka, uz obvezu organiziranja dežurstva za korisnike koji nemaju drugih mogućnosti zbrinjavanja svoje djece.

Gradski sportski centar Makarska zatvara se, a otkazuju se i sva sportska događanja na području Makarske.

Od slijedećeg tjedna u makarskoj Gradskoj upravi neće biti rada sa strankama i svim javnim ustanovama i poduzećima u vlasništvu i suvlasništvu Grada Makarske – Gradski sportski centar Makarska, Dječji vrtić Biokovsko zvonce, Gradski muzej, Gradska galerija Antun Gojak, Gradska knjižnica, Javna ustanova Makarska razvojna agencija MARA, Vodovod d.o.o. Makarska, Stambeno gospodarstvo Makarska i Makarski komunalac.

S građanima će se komunicirati putem telefona i/ili elektroničke pošte, stoji u priopćenju.

Stožer Civilne zaštite Grada Makarska preporučio je sportskim klubovima, teretanama i udrugama koje se bave sportom i rekreacijom te ostale udruge civilnog društva da obustave sve aktivnosti do 1. travnja 2020.

Također, apelira se na građane i goste na području Makarske da prate obavijesti i preporuke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.

09:31
Rusija zbog virusa od ponedjeljka smanjuje broj letova u i iz EU-a

Rusija je priopćila da od 16. ožujka smanjuje broj svojih zrakoplovnih linija s Europskom unijom kako bi zaustavila širenje pandemije novog koronavirusa.

Ograničenja se uvode kako bi se “zajamčila sigurnost zemlje, zaštitilo zdravlje stanovnika i spriječilo širenje zaraze koju u Rusiji uzrokuje novi koronavirus”, navodi se u priopćenju ruskih sanitarnih vlasti.

“Odlučeno je privremeno ograničiti zračni prijevoz putnika” od 16. ožujka u ponoć po moskovskom vremenu (22.00 sati po srednjoeuropskom), dodaje isti izvor.

Te se mjere primjenjuju na letove “s teritorija Ruske Federacije na teritorij zemalja Europske unije i obratno”, dodaju sanitarne vlasti ne navodeći druge pojedinosti.

Zračni promet s Norveškom i sa Švicarskom obuhvaćen je tim ograničenjima.

09:02
Bivši glavni tajnik NATO-a Javier Solana zaražen koronavirusom

Bivši NATO-ov glavni tajnik Javier Solana primljen je u bolnicu pošto je na testu bio pozitivan na koronavirus, rekao je izvor za Reuters, dodajući da mu se zdravstveno stanje popravlja i da je iz opreza na promatranju.

List ABC je u petak prvi objavio da je Solana u srijedu hospitaliziran u Madridu zbog koronavirusa.

Solana (77) je od 1995. do 1999. obnašao dužnost NATO-ova glavnog tajnika, od 1999. do 2009. bio je Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku a od 1992. do 1995. španjolski ministar vanjskih poslova u vladi Felipea Gonzaleza.

08:48
Pandemija koronavirusa u Hrvatskoj i svijetu

U Hrvatskoj je potvrđeno 32 oboljele osobe od koronavirusa, dvije su ozdravile i puštene kući, pod zdravstveni nadzor stavljena je 5991 osoba.

Ukupno, 553 uzoraka je testirano, a zaraženo je i jedno dijete u vrtiću koji se zatvorio.

Od ponedjeljka 16. ožujka se na dva tjedna obustavlja nastava u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, kao i visokoškolskim ustanovama.

U svijetu je potvrđeno 145.714 slučajeva zaraze, 5436 smrtnih slučajeva i 72.550 slučajeva ozdravljenja.

Exit mobile version