NAKON SMRTI DJEVOJČICE

Jelena Veljača postala glavna negativka u slučaju malene Nikoll; Evo zašto je Jelena ”kriva za sve”!

Photo: Zeljko Hladika/Pixsell

Oko 200 socijalnih radnika i srodnih zanimanja odnijelo je kaznenu prijavu protiv osnivačice građanske inicijative ‘Spasi me’ Jelene Veljače i glumice Nataše Janjić Medančić. 

Razlog tome su njihovi komentari na društvenim mrežama za koje smatraju da potiču na nasilja i mržnju prema socijalnim radnicima.

Nakon nedavne stravične smrti dvoipolgodišnje djevojčice Nikoll, koja je preminula nakon što je iz udomiteljske obitelji vraćena na skrb biološkim roditeljima, Veljača je zatražila otkaze za sve odgovorne u Centru za socijalnu skrb u Novoj Gradiški, piše Ana Lonjak za RTL

U komentarima kojima se pridružila i Janjić Medančić  socijalne radnike su nazvali uhljebima i ubojicama. Bio je to jedan osuđujući i  nekontroliran emotivan ‘ispad’ za koji se Veljača kasnije i javno ispričala.

A ona kao i Inicijativa ovih je dana na udaru mnogih. Brojni su osudili njezine izjave, mnoge udruge su se digle i smatraju da ta Inicijativa nije stručna raspravljati o ovim temama pogotovo s vladajućima, a  predsjednik Komore socijalnih radnika Antun Ilijaš u RTL Danas komentirao je: “Što se tiče Udruga pitajte se trebaju li one kreirati socijalnu politiku i zakone, želite da udruge ili struka kreira zakone, to je kao da vas pitam hoćete li da vas operira liječnik ili operira netko priučen i da zapravo govori da je liječnik pogriješio”.

Prije dvije godine sve je bilo drugačije

Lavinu kritike podigao je sastanak s predstavnicama zbog čega su mnogi prozivali ministra Aladrovića, pa i tražili njegovu ostavku. Poprilična količina mržnje upućena je prema Veljači i mnogi su ju prozvali kako ona nema što raditi kod ministra, kako nije kompetentna, a prozvanima su se osjetili i socijalni radnici.

A situacija je prije dvije godine bila bitno drugačija te je sve kao i sada započelo objavom na Facebooku.

Dan nakon što je pomahnitali otac bacio četvero djece s balkona, Veljača je na Facebooku  otvorila grupu #Spasime i najavila prosvjed za 16. ožujka. Kao što je cijela Hrvatska tada bila šokirana tim stravičnim slučajem tako je i Veljaču on izbezumio no tada je sve emocije usmjerila na ostvarivanje ideje o organizaciji skupa posvećenog prvenstveno ženama i djeci.

“Od kada sam majka, ne spavam često. I kako sam mnogo puta pisala da biti javna osoba obvezuje, sad je trenutak da nešto i napravim po tom pitanju, osim salonskog pisanja. Pa, eto, nespretno i prvi put, bez političara, ali s ljudima koji me podržavaju, pokušat ću organizirati prosvjed #spasime u ime sve djece i svih žena koje smo propustili spasiti. Mi smo odgovorni”,  poruka je koju je poslala Veljača putem Facebooka, a ubrzo su se njezinoj inicijativi priključile brojne poznate osobe i 16. ožujka na Trgu kralja Tomislava održao se prosvjed protiv nasilja.

S prosvjeda je vladajućima upućen niz zahtjeva i konkretnih mjera koje bi povoljno utjecale na rad institucija, bolji pravni okvir i opću senzibilizaciju javnosti. Zahtjevi su se sastojali od prijedloga zakonodavnih i izmjena provedbene prakse, mjera edukacije i prevencije te mjera za osnaživanje institucija sustava.

I premijer sluša Veljaču

Veljača je kasnije u intervjuima priznala da ju je šokirala lavina koja se pokrenula. “Nisam imala nikakav strukturirani plan, moram priznati, u tim prvim danima riječ inicijativa nije bila u mom rječniku. Bila je to potreba koja se nakupila u meni tijekom svih ovih godina pisanja o ženskim temama”, rekla je. Na dan prosvjeda Facebook grupa brojila je oko 48.000 tisuća pratitelja.

Veljača je dobila mnoštvo novih poklonika i poštovatelja, a cijela priča je otišla toliko daleko da je Inicijativu primio i sam premijer. Naime Vlada je  vrlo ozbiljno shvatila tu Inicijativu.

Do kraja godine uvest će se non-stop SOS telefon za žrtve takvog nasilja, a u istom roku otvorit će se skloništa za žene žrtve nasilja u 25 posto hrvatskih županija gdje takva skloništa još ne postoje, rečeno je nakon sastanka predstavnica Inicijative s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Naravno i tada je bilo kritičara poput Slavena Letice, koji je između ostalog poručio da su ‘prvi nastavci sapunice #Spasime pokazali da nitko ne spominje brojne samozatajne inicijative i institucije kao što je Autonomna ženska kuća Zagreb te druge koje su desetljećima prije ukazanja Jelene V. štitile zlostavljane žene i o njima brinule’.

Zašto tada nismo pričali o njezinoj stručnosti?

No, Veljača se u to vrijeme od scenaristice i producentice prometnula u aktivisticu koja je imala veliku podršku javnosti i nitko tada, bar javno, nije previše ulazio u njezine kompetencije i stručnost.

Ma što mislili o Veljačinom komentaru, jer javna osoba koja se bori protiv nasilja ne može na društvenim mrežama pozivati na njega i ma koliko se javnost prije dvije godine divila toj njezinoj strasti, temperamentu i emotivnost bez ikakve kalkulacije i zadrške kada je organizirala prosvjed i pokretala Inicijativu sada ju je ta njezina emotivna ishitrenost koštala toga da od aktivistice u nekoliko dana postala “neprijatelj broj 1”.

No, isto tako treba sagledati i da je Inicijativa kroz ovaj period intenzivno upozorava i radi na tome da se u zakonu i praksi promjene brojne nelogičnosti i problemi u socijalnom sustavu.

No ono što je najvažnije, umjesto da je cijeli ovaj stravičan slučaj u središte interesa stavio djecu i njihova prava i da se u javnosti raspravlja kako ih zaštititi,  socijalni radnici kazneno tuže – Veljaču.

To je njihovo pravo, ali ne bi li sada oni trebali progovoriti o stvarnim problemima s kojima se suočavaju desetljećima i zašto je to tako, a ne da nakon smrti djevojčice imamo kaznene prijave protiv njezinih roditelja te protiv zamislite – Jelene Veljače i Nataše Janjić.

A ustvari i dalje nemamo nikoga odgovornog tko je dopustio da se ovakvo nešto dogodi. Nije li to apsurdno ili smo već navikli na to da kada se ovakve stravične stvari dogode, a nažalost događaju se, javnost je šokirana, vladajući peru ruke od odgovornosti, a socijalni radnici koji rade u zaista nemogućim uvjetima u toj nemoći što ih oni koji bi im trebali pomoći od njih peru ruke, onda upiru prstom tražeći bilo kakvog krivca, jer važno je da imamo ‘krivca’, a u ovoj slučaju njima je to Veljača.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari