PRIMJENE U NOVOJ GODINI

JESTE LI SPREMNI ZA 2022.? Nema više klasičnih vrećica, novosti za vozače, viši iznosi za struju i plin

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Od 1. siječnja mijenjaju se neke stvari, koje će utjecati na živo građana Republike Hrvatske.

Nova godina donosi nam neke novitete.

Za oko 51 tisuću građana Republike Hrvatske, 1. siječanj donosi dobre vijesti. Naime, tada se mijenja minimalna plaća u Hrvatskoj, pa će svi oni koji primaju najmanje iznose za svoj rad već u veljači primiti par stotina kuna više, piše Ines Brežnjak za Net.hr.

Potkraj listopada, Vlada Republike Hrvatske donijela je odluku da će od siječnja minimalna neto plaća biti povećana za 350 kuna. Tako će od dosadašnjih 3400 kuna, plaća skočiti na 3750 kuna neto, odnosno na oko 500 eura.

Rast će i minimalna studentska satnica, koja će od 1.siječnja iznositi 29,30 kuna.

Tempomat i novi zakon

Noviteti stižu i na području automobilske industrije i Zakona o cestovnom prometu.

Kako bi se smanjio broj prometnih nesreća, Europska komisija donijela je odluka da će od 6. srpnja 2022. godine za sve nove modele/vrste vozila predstavljene na tržištu biti obavezan sustav Intelligent speed assistance (ISA), odnosno tempomat. Za modelske generacije vozila koje će biti u prodaji prije spomenutog datuma, oprema će biti nužna od početka 2024. Odnosno, ISA će postati obvezna za sve nove automobile koji će se prodavati od srpnja 2024.

Iduće godine stižu nam i neke promjene u hrvatskim zakonima, odnosno u Zakonu o sigurnosti u prometu, a nova zakonska odredba koja je na noge digla liječnike jest ona da bi oni mogli biti ti koji će odlučivati jesu li njihovi pacijenti sposobni za vožnju.

Povezani VIDEO:

‘Obećana zemlja’ otvara svoje tržište rada

Od nove godine, Hrvati će puno lakše moći do posla u Švicarskoj. Naime, od 1.siječnja 2022. godine, Švicarska otvara svoje tržište rada za hrvatske državljane. Do sada je ta zemlja primjenjivala mjere zaštite tržišta rada za državljane Republike Hrvatske prema tom Sporazumu (protokol III AELE).

Švicarska traži gotovo 92 tisuće radnika, a prema podacima švicarskog zavoda za zapošljavanje, traži se velik broj njegovatelja/ica, a znatna je i potražnja za električarima, software developerima, voditeljima projekata, savjetnicima u prodaji, stolarima, prodavačima, instalaterima sanitarija te referentima.

Rast naknada udomiteljima

Jedna od promjena koja nam dolazi u 2022. godini tiče se udomitelja. Točnije, socijalnih naknada koje udomitelji primaju. One će ove godine rasti, a prema riječima Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, donošenje odluka o visini naknade za rad udomitelja i o visini opskrbnine za potrebe korisnika planirano je u prvom tromjesečju 2022. godine.

Iz ministarstva su najavili i neke promjene, odnosno u sklopu reforme planiraju se i organizacijske promjene u sustavu socijalne skrbi.

Zabranjuju se plastične vrećice

Temeljem Zakona o gospodarenju otpadom od 1. siječnja 2022. zabranjuje se stavljanje na tržište u Republici Hrvatskoj lagane plastične vrećice za nošenje. Predmetna zabrana odnosi se na vrećice s debljinom stjenke manjom od 50 mikrometara.

To u praksi znači da će i nakon 1. siječnja 2022. biti dopušteno stavljanje na tržište vrlo laganih plastičnih vrećica za nošenje na tržnicama, u pekarnicama, ribarnicama, slastičarnicama, prodavaonicama mješovite robe, objektima brze prehrane, mesnicama te na ostalim mjestima na kojima se potrošačima prodaje hrana, ali isključivo iz razloga da se u njih stavlja rasuta (nezapakirana) hrana ili hrana koja je prethodno samo umotana, na primjer, u plastičnu foliju ili samo stavljena u neki drugi odgovarajući materijal, a nije zapakirana higijenski i na način da se spriječi njeno rasipanje, gubljenje, bacanje i slično, pojasnili su nam na naš upit iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Poskupljenje struje i plina

U drugom kvartalu 2022. godine, doći će do poskupljenja struje i plina. Nakon što se neko vrijeme samo nagađalo o tome, to je potvrdio ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić nakon zadnje sjednice vlade u 2021. godini.

Od 1. travnja građani će više račune za električnu energiju plaćati i zbog poskupljenja mrežarine i prijenosa energije, koje je ovih dana odobrila HERA. Procjene stručnjaka su da bi kućanstva s prosječnom potrošnjom energetike samo zbog mrežarine od travnja mogle imati barem 4 posto veće račune.

Snižavaju se kamate

Slijedom kretanja Nacionalne referentne stope (NRS) od 1. siječnja 2022. snižavaju se promjenjive kamate stope na postojeće kredite građanima.

Nacionalna referentna kamatna stopa prosječni je trošak financiranja bankarskog sektora, a izračunava ju Hrvatska narodna banka (HNB). NRS1 predstavlja troškove financiranja iz sredstava prikupljenih depozita fizičkih osoba, a NRS2 troškove financiranja iz sredstava prikupljenih depozita fizičkih i pravnih osoba nefinancijskog sektora, piše Inse Brežnjak za Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari