MIR I DOBRO

Oprezno večeras! MUP upozorava na kazne zbog upotrebe pirotehnike; Vatromet i rakete možete koristiti do sutra

Photo: Goran Kovacic/Pixsell

MUP upozorava kako petarde i rakete nisu dio blagdanskog ozračja te kako njihovo neoprezno i nestručno rukovanje može izazvati teške posljedice

Ministarstvo unutarnjih poslova i ove godine od 15. prosinca 2021. do 9. siječnja 2022. godine  provodi akciju „Mir i dobro“ koja za cilj ima sprječavanje nezakonite uporabe oružja, pirotehničkih i drugih eksplozivnih sredstava u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana.

Tim putem upozorava kako petarde i rakete nisu dio blagdanskog ozračja te da njihovo neoprezno i nestručno rukovanje može izazvati teške posljedice. Pirotehnička sredstva nisu bezopasna, pogotovo kada su u dječjim rukama, navode pa dodaju kako mogu uzrokovati požare, a njihova uporaba može biti itekako opasna u zatvorenim prostorima i na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi.

Osim toga, podsjećaju da je od ove godine zabranjena prodaja i korištenje petardi i redenika F2 i F3 kategorije. Ostala dozvoljena sredstva pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, poput raketa i kutija s vatrometom, mogu koristiti samo osobe starije od 18 godina, i to isključivo do 1. siječnja. Nakon tog datuma, navedena pirotehnička sredstva više se ne smiju koristiti, tvrde.

Osobe mlađe od 18 godina, ali starije od 14 godina, mogu koristiti samo pirotehnička sredstva kategorije F1, a to su bengalske šibice, male petarde, konfete, žabice, pasje bombice, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom i slično. Ova pirotehnička sredstva mogu se koristiti i nakon 1. siječnja, no iako se smatraju ”dječjom” pirotehnikom, nikako ih ne mogu koristiti djeca mlađa od 14 godina.

Kazne za one koji ne poštuju propise su dosta visoke pa je tako za roditelje i skrbnike djece koja koriste pirotehnička sredstva propisana novčana kazna od 1.000 do 3.000 kuna, dok je za građane koji bacaju petarde ili koriste pirotehnička sredstva na nedopušten način propisana novčana kazna od 5.000 do 15.000 kuna. Pravne osobe i obrtnici koji prodaju pirotehniku djeci mlađoj od 14 godina ili koji prodaju nedopuštenu pirotehniku mogu biti kažnjeni od 10.000 do 30.000 kuna.

Iz policije pozivaju da novogodišnju noć provedete mirno, a ukoliko već koristite pirotehnička sredstva da to činite na siguran način.

“Podsjećamo na savjete kojima će se spriječiti teže posljedice prilikom korištenja pirotehničkih sredstava: kupujte ih isključivo u prodavaonicama u kojima je njihova prodaja dopuštena; upotrebljavajte isključivo prema priloženim uputama; ne pokušavajte ponovno aktivirati pirotehničko sredstvo koje je ”zatajilo” u prvom pokušaju. Nadalje, pirotehnička sredstva upotrebljavajte isključivo na otvorenom prostoru i ne bacajte ih na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi.

Naposljetku, ne bacajte pirotehnička sredstva prema drugim osobama ili životinjama, zaključuju.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari