VARAJU LI NAS?

Video | Jesu li podaci na deklaracijama točni? Četiri džema odnesena na analizu, rezultati su začuđujući!

Najmanje odstupanja je imao džem s potpisom trgovačkog lanca, a najviše poznatog proizvođača koji je na gornjoj granici

Novinarska ekipa RTL Danas kupila je četiri džema različitih proizvođača kako bi provjerili odgovaraju li njihove deklaracije stvarnim sastojcima proizvoda.

Na listi je bio džem kumice na kojem uopće nema deklaracije i jedan s OPG-a koji deklaraciju ima. Uz to, kupljena su i dva džema u trgovini. Jedan renomiranog proizvođača i drugi trgovačkog lanca. Svi džemovi analizirani su na Nastavnom zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

Šećer kao obavezan navod

“Provjerili smo sve deklaracije i imaju li uopće sve obvezne navode, koliko vidim, jedan uopće nema deklaraciju, to je najlošija verzija”, rekao je Dario Lasić, voditelj Odjela za zdravstvenu ispravnost hrane NZJZ-a Dr. Andrija Štampar.

Provjerili su sadrže li onoliko šećera koliko piše na deklaraciji. Zašto baš šećer?

“Zato što je to obavezan navod i nije isto ako piše 40, a ima 65 ili 67. Zapravo konzervans nije ni dozvoljen”, objasnio je Lasić.

‘Na deklaraciji već piše da je loše’

Rezultati su iznenadili i stručnjake. Za neke proizvođače se učinilo da su pogriješili sa sadržajem šećera pa su ih analizirali dvaput.

“Zanimljivo ste odabrali. Jedan koji uopće nema deklaraciju i to je problem. Ova tri uzorka su unutar odstupanja. Jedan je na gornjoj granici odstupanja, jedan je da donjoj, a jedan je od robne marke pogođen. Na gornjoj granici je od renomiranog proizvođača? Da, to je najveće iznenađenje, okej u granicima je od tih tri posto što deklariraju”, rekao je Lasić.

Građane više ništa ne iznenađuje.

“Na deklaraciji već piše da je loše. Imate 15 posto voća. Što vam to znači?”, rekla je Višnja Delin.

“Bojim se da u trgovinama ima odstupanja, da ima varanja. Više vjerujete ovima na placu? Da, od ovih koje znam”, istaknuo je Mirko Vučić.

Loša deklaracija – visoke kazne

U ovoj analizi je najmanje odstupanja imao džem s potpisom trgovačkog lanca. Najviše poznatog proizvođača koji je na gornjoj granici. Onaj s OPG-a je na donjoj granici. U prekršaju je jedino kumica koja nema deklaraciju. No, njezin ima najmanje šećera.

“To je u stvari pozitivna priča, pitanje je samo održivosti tog proizvoda da li će pošto nema konzervansa izdržati šest mjeseci”, rekao je Lasić.

Inače su greške na deklaracijama još i veće, oko 80 posto malih OPG-ovaca griješi. Međutim, loša deklaracija ne znači loš proizvod, ali znači visoke kazne. One su za male proizvođače od 10 do 20 tisuća kuna, a za pravne osobe 30 do 70 tisuća, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari