DANI 'ZUBATOG SUNCA'

Kakvo vrijeme nas čeka do kraja tjedna? Pretežno sunčano, ali…

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Najviša dnevna temperatura zraka od -1 do 4 u unutrašnjosti te od 6 do 9 Celzijevih stupnjeva na moru

Pretežno sunčano, u mnogim mjestima i vedro, no u gorskoj i dijelu središnje unutrašnjosti prijepodne umjereno oblačno, prognozira za četvrtak Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Vjetar na kopnu slab, poslijepodne i umjeren istočni i sjeveroistočni. Na Jadranu će puhati umjerena do jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima.

Najviša dnevna temperatura zraka od -1 do 4 u unutrašnjosti te od 6 do 9 Celzijevih stupnjeva na moru.

Sunčano i hladno, a na obali na udare olujna bura

Vrijeme će idućih dana biti stabilno, ali hladni val prestaje tek u nedjelju kada će uz više oblaka rijetko biti i slabih oborina, prognoza je RTL-a.

Prijepodne će u većini predjela biti pretežno sunčano, često i sasvim vedro, a više oblaka bit će još samo u gorskoj Hrvatskoj. Puhat će slab do umjeren istočnjak i sjeveroistočnjak, a uz obalu umjerena i jaka, na udare i olujna bura.

Poslijepodne u središnjim i sjeverozapadnim predjelima uglavnom sunčano, tek će rijetko biti nešto oblaka. Vjetar slab, a temperatura i dalje ispod 5 stupnjeva.

Zimska hladnoća nastavlja se i na istoku zemlje – prevladavat će vedro, a temperatura će biti tek nekoliko stupnjeva iznad nule, uz to će puhati slab do umjeren istočnjak.

U Dalmaciji sunčano i vedro, bura većinom umjerena, još samo ponegdje jaka. Temperatura između 6 i 9 stupnjeva.

Na sjevernom Jadranu većinom sunčano, a olujnih udara će biti još samo povremeno i tek ponegdje. U gorju djelomice sunčano i vrlo hladno.

Idućih dana na kopnu

Hladni val ostaje do nedjelje, a u novi tjedan ući ćemo s nešto ugodnijim vremenom.

Jutra će i dalje biti hladna, u petak i subotu i vrlo hladna.

Od ponedjeljka ugodno, osobito na suncu. Za vikend će se skupljati više oblaka, a slabih oborina će biti samo u nedjelju.

Idućih dana na moru

Na Jadranu idućih dana većinom sunčano, uz izuzetak vikenda kada će biti više oblaka, ali bez oborina.

Bura će oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak i tramontanu, samo u nedjelju opet prolazno pojačanu.
Temperatura će postupno rasti, osobito u novom tjednu.

DHMZ upozorenje za Velebitski kanal

Naračnasto upozorenje na snazi je na Velebitski kanal, dok je za ostatak zemlje izdano žuto upozorenje.

HAK: Zbog vjetra samo osobna vozila između čvorova Kikovica i Delnice na A6

Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvorena je autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice, a obilazak za ostale skupine vozila je starom cestom kroz Gorski kotar DC3, javio je Hrvatski autoklub (HAK).

Po izvješću u 7 sati, na autocesti A7 između čvorova Rijeka Istok (Draga) i Šmrika, Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog, državnoj cesti između mjesta i čvora Križišće (DC99) i lokalnoj cesti Kraljevica-čvor Križišće (LC58107) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a na Jadranskoj magistrali (DC8) između Novog Vinodolskog i Svete Marije Magdalene dodatno je zabrana i za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Prometna nesreća je na riječkoj obilaznici u tunelu Škurinje II u smjeru GP Rupa, vozi se jednim prometnim trakom uz ograničenje brzine 40 km/h.

Zbog vode na kolniku za sav promet zatvoren je podvožnjak Žabica na državnoj cesti DC8. Promet se odvija po gornjim prometnim tracima.

Moguća poledica

Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, osobito na mostovima, nadvožnjacima i vijaduktima u unutrašnjosti. HAK poziva vozače na pojačan oprez u prometu te prilagođavanje brzine i načina vožnje uvjetima na cestama.

Zimski su uvjeti i promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na cestama: DC42 u mjestu Poljanak; DC429 Selište Drežničko-Prijeboj; ŽC5144 Sveti Juraj-Krasno, ŽC5140-Krasno-Otočac; ŽC5217 Bruvno-Mazin-Dobroselo; (zabrana za sav promet);na pojedinim lokalnim i županijskim cestama Ličko-senjske županije; a zbog zimskih uvjeta DC547 Sveti Rok-Mali Alan zatvorena je za sav promet.

Zbog vode na kolniku zatvorene su: ŽC3253 između Košutarice i Mlake; lokalna cesta LC50118 Floričići-Jakomići; zbog oštećenog nasipa DC232 Sisak-Jasenovac od ustave Trebež do mosta na rijeci Trebež zatvorena je za teretna vozila.

Vozi se jednim trakom, naizmjence, uz privremenu regulaciju prometa (semafore) zbog aktivnog klizišta na dionici državne ceste DC5 Okučani-Lipik te zbog odrona na cestama: DC29 Kašina-Laz Bistrički, županijskim cestama ŽC6260 u mjestu Blato na Cetini i ŽC6156 u mjestu Bušlje.

Na većini graničnih prijelaza nema dojava o dužim čekanjima.

U pomorskom prometu nema poteškoća, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari