STIGLA IZ TURSKE

Video | JOŠ I TO! Na granici otkrili više od 30 tona krivotvorenog praška za rublje: ‘Kolegici je bilo sumnjivo. Brendirana roba, a putuje…’

RTL-ova reporterka Ivana Ivanda Rožić razgovarala je s Ninoslavom Babićem, višim upravnim savjetnikom u Sektoru za carinski sustav i ispitala je o kakvoj je pošiljci riječ i kako su je carinici otkrili

Prošle godine carina je zaustavila 700 tisuća krivotvorenih proizvoda vrijednih 50 milijuna eura. Prednjače proizvodi iz modne industrije, ali i sportski rekviziti, parfemi, kreme i slično.
Uz Kinu, koja već duže vrijeme prednjači kao zemlja iz koje krivotvorine dolaze, u posljednje vrijeme sve više krivotvorene robe je iz Turske, pa tako i najnovija pošiljka koja je otkrivena u našoj zemlji. Više od 30 tona krivotvorenog praška za pranje rublja otkriveno je na granici kod Slavonskog Broda.

RTL-ova reporterka Ivana Ivanda Rožić razgovarala je s Ninoslavom Babićem, višim upravnim savjetnikom u Sektoru za carinski sustav i ispitala je o kakvoj je pošiljci riječ i kako su je carinici otkrili.

Što je bilo ključno, kako ste pronašli pošiljku?

“Pronašli smo zato što je sumnjiva ruta. Roba, porijeklom iz Turske, za jednu slavonsku firmu došla iz Bosne i Hercegovine na granični prijelaz Slavonski Brod. Kolegici je bilo sumnjivo da brendirana roba putuje tim kanalom. Poslala je fotografije, posumnjali smo, provjerili i kontaktirali brand. Potvrdili su da se radi o krivotvorenoj robi.”

Sva sreća da pošiljka nije završila u nekom domaćinstvu. Može li ovo biti opasno?

“Može biti opasno. Krivotvorena roba se nikad ne proizvodi od sirovina od kojih se proizvodi originalana roba. Uvijek se koriste jeftinije sirovine koje su nekada zabranjene jer su štetne i opasne za zdravlje. Analiza će pokazati kolika je bila stvarna opasnost ove robe.”

Stoji li iza ovoga organizirana grupa ljudi?

“Iza proizvodnje i prometa krivotvorene robe uvijek stoje organizacije koje to vide kao veliki profit koji je, naravno, ilegalan.”, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari