OPET

Još jedna učenica se onesvijestila na maturi, u razredu bez klime

Photo: ILUSTRACIJA/Ivo Cagalj/PIXSELL

Nakon vijesti o srednjoškolki iz Makarske koja se onesvijestila pišući dvoipolsatni esej iz hrvatskog jezika na maturi, javila nam se majka učenice iz Varaždina. Ispričala nam je da se njenoj kćeri dogodila slična situacija. 

Kaže da su maturu pisali u potkrovlju bez klime, kćeri joj je pozlilo već nakon 20-ak minuta

“Maturu su pisali u potkrovlju škole, ne znam zašto, kad su učionice na donjim katovima. U potkrovlju nisu imali klimu. Mojoj kćeri pozlilo je već nakon 20 minuta. Profesorica koja je dežurala zvala je van, no ona je sama rekla da želi nastaviti pisati test i napisala ga je skoro do kraja kad joj je ponovno pozlilo. Pozvali su me iz škole, otišli smo u bolnicu i proveli pet sati u hitnoj internističkoj ambulanti na infuziji i pretragama”, priča nam još pod dojmom Đurđica Vodopija, piše Index.

Kaže kako moraju obaviti još neke pretrage kod obiteljskog liječnika.

VIDEO DANA:

“Djetetu je zbog vrućine, pa i stresa, ustanovljeno ubrzano lupanje srca. Imala je vrtoglavicu i dobila tabletu da joj se smiri puls”, govori Varaždinka.

Pohvalila je prisutno nastavno osoblje jer su pohrlili u pomoć. Spominje da joj nije jasno zašto se, uz to što maturu pišu u ovakvim uvjetima, djecu poziva da pred školu dođu puno ranije, pa se tako izlažu stajanju na suncu.

Maturante se poziva da dosta ranije dođu pred školu pa onda ondje stoje na suncu

“Što se tiče ljudi koji su bili prisutni kod mature, od koordinatora pa do profesora, svi su pomogli. Mene jedino smeta da po takvoj vrućini djeca pišu maturu u potkrovlju, a ne u prizemlju, u učionicama. Uz to djeci govore da moraju doći ranije pred školu pa su tako tamo stajali na suncu 40 minuta”, dodaje Đurđica.

Škola o kojoj je riječ je Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola, a bitna je činjenica da je to tek jedna od mnogih hrvatskih škola koje u 2021. godini još uvijek nemaju klimatizacijske uređaje.

Spmenutu obrazovnu ustanovu pokušali smo kontaktirati telefonski, poslali smo i upit, da čujemo njihovu stranu priče.

Beroš kaže da su škole krive što maturanti padaju u nesvjest, a Fuchs šuti

Slučajevi iz Makarske i Varaždina nisu iznimke. Maturante se tjera da po nesnošljivim vrućinama provode više sati s maskama u zatvorenim prostorijama, a ako ne pristanu, neće moći na vrijeme upisati željene fakultete.

Kako ovome stati na kraj i zašto to uopće dopuštaju, upitali smo Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo obrazovanja.

Od Vilija Beroša stigao je odgovor.

“Svake godine Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo donose Protokol o postupanju i preporuke za zaštitu od vrućine, kako za pojedince tako i u institucionalnim uvjetima. Navedeni Protokol i preporuke objavljuju se na mrežnim stranicama Ministarstva zdravstva te se pisanim putem šalju nadležnim institucijama. Slijedom toga, navedeni dokument zaprimilo je i Ministarstvo znanosti i obrazovanja koje je u djelokrugu ovog slučaja. Sva daljnja djelovanja su u nadležnosti ravnatelja obrazovne ustanove i lokalne samouprave te Vas upućujemo da im se obratite za dodatne komentare i informacije”, poručio je Beroš.

Od Ministarstva obrazovanja, kojem smo se javili onda kad i Ministarstvu zdravstva, još nismo dobili odgovor. Pisali smo i glasnogovorniku Vlade, Marku Miliću.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari