APLIKACIJA

Pogledajte kako se koristi CovidGO aplikacija za cijepljene i one koji su preboljeli Covid-19

Foto: Unsplash

Bližimo se pak broju od milijun građana koji su primili obje doze cijepiva, a od jučer upravo oni, kao i oni koji su preboljeli koronu mogu i putem hrvatske mobilne aplikacije CovidGO provjeriti svoje digitalne covid potvrde.

Od 1. srpnja ponovno će biti moguće posjećivati koncerti, festivali, kina, a sudjelovati će biti još lakše putem besplatne mobilne aplikacije CovidGO.

Kristina Markotić, specijalistica za razvoj digitalnih proizvoda i usluga u AKD, objašnjava kako je aplikacija je trenutno dostupna na IOS Storu, odnosno Apple Storeu, a uskoro će biti dostupna i na Google play trgovini. “Veoma je jednostavna za korištenje i za samo služenje”, dodala je.

Više u prilogu RTL-a:

Aplikaciju se može skinuti slikanjem QR koda, odnosno pozicioniranjem na QR kod s kamerom. Otvori nam se App Store, unutar kojeg je moguće skinuti aplikaciju. Zatim se aplikacija preuzme i otvori.

Osim što je jednostavna, aplikacija je i besplatna, a građani njome mogu provjeriti do kada im vrijedi potvrda o cijepljenju, preboljenju ili testiranju na covid.

Na ekranu se pojavila crvena boja kada potvrda nije valjana. Razlog je taj što potvrda više ne vrijedi i certifikat je istekao.

No, kada na ekranu vidite zelenu boju, dobivate i zeleno svjetlo za sva društvena događanja bez maski, dezinficijensa i razmaka.

U obrazloženju same valjanosti potvrde može se vidjeti da je korisnik napravio dvije doze cijepljenja. Zahvaljujući tome pojedinac može ići na sva događanja, na koncerte, kazališta i ostale druge vrste događanja.

CovidGo sadrži minimalni set osobnih podataka, a Agencija za komercijalnu djelatnost na njoj je radila posljednja dva mjeseca. U pripremi je još jedna aplikacija.

“Slijedi nam objava e-walleta, znači novčanika, u koji će građani moći spremati svoje potvrde i on će omogućiti jednu uporabnu funkciju provjere krajnje destinacije da li eventualno države članice imaju još nekakva dodatna pravila kod dolaska u te države”, objasnio je Jure Sertić, direktor Agencije za komercijalnu djelatnost.

Digitalnu potvrdu dosad je izvadilo više od 225 tisuća građana, a pomoću nje i pratećih aplikacija cilj je građanima i tehnički olakšati povratak na staro-normalno.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari