STOŽER OBJAVIO

Nove mjere Stožera: ”Ako ne sjedite na terasi kafića, ne smiju vas poslužiti!”

Foto: Pixsell, M.L.

Konerencija za medije Stožera civilne zaštite RH održala se danas s početkom u 11 sati.

Božinović je najavio nove mjere od 1. srpnja. One znače veće otvaranje za ljude s covid-potvrdama, ali ne i u kafićima. Naime, Božinović je najavio da će se na terasama kafića moći posluživati samo oni gosti koji sjede.

“Na terasama kafića uvodi se obveza posluživanja gostiju koji sjede, ostaje mogućnost koja je bila od samog početka izdavanje za van, ali okupljanja treba ograničiti na dio koji pripada tom ugostiteljskom objektu. Vidimo da se tu stvaraju gužve koje sigurno ne pridonose situaciji, prenosi Index.

Tako da ćemo tražiti od lokalnih stožera da takve situacije preveniraju i spriječe ta nekontrolirana okupljanja jer kafići nisu mjesta na kojima možemo tražiti potvrde”, rekao je Božinović.

Od bitnih stvari valja izdvojiti i da od 1. srpnja za događaje na kojima sudjeluju osobe koje posjeduju digitalne EU potvrde nema zabrane broja okupljenih.

“Glavne značajke su još veće otvaranje, na način da će osobe koje su cijepljene, preboljele ili negativno testirane na covid-19 imati mogućnost sudjelovati na događanjima bez ili uz smanjen opseg pridržavanja posebnih epidemioloških mjera”, kazao je Božinović na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite najavivši nove mjere od 1. srpnja.

Nove mjere odnose se većinom na okupljanja osoba koje imaju EU digitalnu potvrdu – za okupljanja na kojima sudjeluju te osobe nema ograničenja broja okupljenih kao ni ograničenja trajanja okupljanja.

Organizatorima takvih događaja bit će dostupna mobilna aplikacija putem koje će moći očitati QR kod s digitalne EU potvrde. Ipak, za ovakva događanja tražit će se suglasnost lokalnog stožera civilne zaštite.

Božinović je naglasio da za ostale slučajeve, na kojima neće biti kontroliran covid-status osoba, ostaje ograničenje na 100 osoba, kao i ograničenje trajanja događaja do 24 sata.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari