SRAMOTA

KAKO IZGLEDA ŽIVOT POLICAJACA? Imaju neprimjerenu plaću, rade i danju i noću, i to bez adekvatne opreme!

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Kritični su prema sustavu sadašnji, ali i bivši policajci

Biste li vi čuvali Vladu, Sabor ili predsjednika Republike za 4500 kuna? Biste li se vi za 4500 kuna izlagali opasnosti da vam doleti metak ili 30 metaka iz kalašnjikova, kao što se stvarno u dogodilo u ponedjeljak? Na ova pitanja nitko vjerojatno ne bi odgovorio DA, ali 20 000 ljudi u Hrvatskoj svejedno to radi.

Policajci su potplaćeni, a love lopove, nasilnike, ubojice, silovatelje, krimininalce, do prije dva dana na Markovu su trgu najviše dužnosnike čuvali bez pancirki i bez dugih cijevi. Nije zato čudno što policajci odlaze iz Hrvatske, voziti autobuse u Njemačku, konobariti u Irsku ili jednostavno fušaju kao zaštitari. S bivšim i sadašnjim policajcima i sindikalcima razgovarala je Kristina Čirjak.

“Znači 27 godina, od toga 24 u krim policiji. 22 u PP Maksimir i četiri u Zaprešiću.
Evo tu sam proveo 27 godina s malim prekidima”, izjavio je Mario Huzanić, umirovljeni policajac.

“U krim policiji sam radio sve osim gospodarskog kriminala. Znači i po organiziranom i po drogama. Mirovina mi je 3800, a plaća je bila pet i pol do šest”, rekao je Huzanić.

U Hrvatskoj je 20 tisuća policajaca. Oni bez radnog staža sa srednjom stručnom spremom rade za 4600 kuna. Njihovi stariji kolege koji su u policiji 20 godina za 5300. Izračun je to koji smo dobili od najvećeg sindikata policije.

“Nitko ne želi doći u policiju radi minimalnih plaća koje su oko četiri tisuće kuna, a mi ratna generacija želimo što prije otići. Ja sam 25 godina u policiji i moja plaća je 5100”, kazao je Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije.

Za tako nisu plaću riskiraju svoje živote, love najveće kriminalce i ubojice u državi i nerijetko trpe svakodnevne uvrede.

“Stvarno smo na margini društva, plaće su do 500 tisuća kuna, a što je još gore sve je manje policajaca jer su plaće takve kakve jesu”, poručio je Tomislav Teri, predsjednik Općeg sinidkata MUP-a.

Fušarenja za njih nema pa brojni daju otkaze i postaju konobari, bauštelci, zaštitari.

“Vi ne možete imati svoj vinograd, voćnjak, apartmane, zabranjeno je zakonom. Onda se policajci često odlučuju baviti drugom djelatnoću pa odlaze vani ili idu u neku gospodarsku djelatnost gdje će imati plaću šest-sedam tisuća kuna.”, izjavio je Nikola Kajkić, predsjednik Nezavisnog sindikata policije.

Imaju neprimjerenu plaću, rade i danju i noću i to bez adekvatne opreme. Zapravo, opreme i nemaju, a većina od njih nema ni pancirke kao što to nije imao ni ranjeni policajac na Trgu Sv.Marka.

“Vjerojatno postoji oprema, ali se na toj opremi štedi i u svakom slučaju policajci nisu dobro opremljeni, na sigurnosti se smije štedjeti, a to vlada stalno radi. Mi ih vozimo, salutiramo…ne se malo pobrinu”, poručio je Jagić.

“I vozila su nam sve starija i starija…zamislite kad moraju juriti s tim vozilima…”, rekao je Teri.

Hrvatski policajac 2020. nema čak ni dobru odjeću ni obuću, upozoravaju iz Nacionalnog sindikata.

“Neprihvatljivo je da policajac u istim gležnjačama radi u slavonskoj šumi ili planini i na Stradunu ili u splitu naobali. To je nesklad i jako loše, u istim hlačama radi u šumi i na stradunu”, izjavio je Kajkić.

Kritični su prema sustavu sadašnji, ali i bivši policajci. I nakon događaja na Markovu trgu razočarenje više ne mogu kriti.

Što biste poručili mladim policajcima? “Da ne idu u policiju”

Umjesto policajaca sa siromašnim budžetom i još siromašnijom opremom trebaju nam dobro plaćeni, obučeni, ali i obućeni ljudi.