VELIKO POGORŠANJE

VELIKO NEVRIJEME NA JADRANU: Valovi veći od 5,5 metara, promet u potpunom kolapsu!

Foto: Net.hr

Veliko je nevrijeme na srednjem Jadranu, gdje je pala obilna kiša, a ima i bujičnih poplava

Kako su i najavili prognostičari, područje Jadrana danas je zahvatilo olujno nevrijeme. Jugo je olujne jakosti, a na splitskom području udari vjetra dosežu i do 90 kilometara na sat dižući valove do metar visine, javlja N1.

Na dubrovačkom području valovi su veći i od pet i pol metara, kažu u Hrvatskom hidrografskom institutu.

U prekidu su katamaranske linije na splitskom i dubrovačkom području. Trenutačno je veliko nevrijeme na srednjem Jadranu, gdje je pala obilna kiša, a ima i bujičnih poplava u zaobalju Dalmacije.

Protupoplavna barijera spasila Veneciju

Pesimistima usprkos, protupoplavna barijera spasila je Veneciju od visokog plimnog vala drugi puta za redom, nakon što je plima nošena jakim vjetrom počela prodirati u grad.

Sustav od 78 brana poznat kao MOSE, pokazao se uspješnim početkom mjeseca, a sada je ponovo spriječio poplavu. Naime, predviđalo se da će razina vode doseći 134 centimetra i u tom slučaju bi se Venecija našla pod vodom.

Lokalne vlasti su na Twitteru objavila da je u zonama koje ne štiti spomenuti sustav plima dosegnula 141 centimetar, dok je u Veneciji iznosila tek 52 centimetra te su trgovi i uličice ostali suhi.

Osmišljen 1984., projekt MOSE (Modulo Sperimentale Elektromeccanico – eksperimentalni elektromehanički modul) je trebao proraditi 2011., ali je bio popraćen tipičnim talijanskim boljkama, korupcijom, premašivanjem troškova i kašnjenjima.

Konačno je isproban u srpnju i inženjeri su ocijenili da je spreman za upotrebu kada je loše vrijeme.

Venecijanske poplave – “acqua alta” – uzrokuje niz čimbenika koji se dodatno pogoršavaju zbog klimatskih promjena, poput rasta razine mora, neuobičajeno visokih plima i povlačenje tla, zbog čega grad tone.

MOSE bi trebao zaštititi Veneciju od plima visokih do tri metra.

Net.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari