NOVA STUDIJA

KAKO SAD OVO? ‘Znam da zvuči nepravedno, ali pušači bi trebali imati prednost pri cijepljenju’

Photo: Borna Filic/PIXSELL

Nalazi pokazuju da su pacijenti oboljeli od covida-19, a koji su pušili više od 30 godina imali 2,25 veće šanse za hospitalizaciju

U studiji objavljenoj u časopisu JAMA Internal Medicine navodi se da su aktivni pušači ili osobe koje su pušile u prošlosti osjetljivije na koronavirus, odnosno imaju veću šansu da se zaraze.

Otkriće nije iznenađujuće

Istraživači su dodali da su pušači osjetljivi i na druge bolesti. To uključuje visoki krvni tlak, bolest koronarnih arterija i kroničnu opstruktivnu plućnu bolest, što dodatno povećava rizik od loših ishoda, prenosi Net.hr.

Razlika između pušača i bivših pušača

Nalazi pokazuju da su pacijenti oboljeli od covida-19, a koji su pušili više od 30 godina (brojka dobivena množenjem broja kutija dnevno s godinama pušenja) imali 2,25 veće šanse za hospitalizaciju. Uz to, takvi pacijenti imali su 1,89 puta veće izglede za smrtni ishod od osoba koje nikad nisu pušile, prenosi Business Line.

Doktor Zein rekao je da je ponekad teško utvrditi vezu između pušenja i lošijih ishoda covida-19 jer u medicinskim kartonima kod nekih pacijenata je navedeno da nisu nikada pušili, iako je zapravo riječ o bivšim pušačima.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views