Kako se urušio Živi zid? Ovo je priča o tiraniji, podmetanjima, prijetnjama, uhljebništvu…

Zajedno su raspravljali, zajedno su se borili protiv banaka, deložacija i uhljeba, zajedno su bili uhićivani…

Ovo je priča o tiraniji, podmetanjima, uhljebništvu i prijetnjama, odnosno priča o tome kako se urušio Živi zid. Pernar prijeti da napušta stranku, suspendirani Bunjac proziva Vladimiru Palfi za strahovladu…

Nikoga vjerojatno nije previše šokirala vijest da se urušava Živi zid. Ali ono što nitko nije očekivao je:

Da će se navodno principijelna stranka koja je protiv Europske unije posvađati upravo oko toga tko će u Bruxelles na finu plaću od 8000 eura,
Da će se raspadati tako ružno pred očima cijele Hrvatske.

Dojučerašnji prijatelji i partneri preko press konferencija, Facebook lajvova i statusa te televizijskih emisija optužuju se za tiraniju, podmetanja, prijetnje, udbaške sačekuše, izdaju, uhljebništvo, izbacivanje iz televizijskih spotova, izrezivanje s fotografija.

S jedne su strane Branimir Bunjac i Ivan Pernar koji tvrde da strahovladu u Živom zidu provodi Vladimira Palfi, supruga Ivana Vilibora Sinčića.

S druge su strane Sinčić i Palfi koji njih optužuju da im je stalo samo do moći, novca, da su častohlepni i koristoljubivi.

Kao rezulat svega: Pernar prijeti da odlazi, Bunjac je suspendiran, Sinčić ide u Bruxelles.

Živi zid kakvog znamo se raspada

Ciglu po ciglu, Živi zid kakvog znamo se raspada. Nakon osam godina gradnje imidža moralnih i principijelnih boraca protiv uhljeba i establišmenta, Zid su sada sami srušili – i to zbog udobne europske stolice i plaće od 50 tisuća kuna mjesečno.

“Svatko tko se usudi suprotstaviti njezinoj samovolji odmah dolazi na listu za odstrel i u stranci biva spušten na najnižu moguću hijerarhijsku razinu”, kazao je Branimir Bunjac.

“Ako sam krenuo u političku borbu s tom ženom, s njom ću završiti. Ali i s Bunjcem, ako je ona odlučila da se Bunjca likvidira, ja onda sebe ne vidim u takvoj stranci”, rekao pak je Ivan Pernar.

Palfi – siva eminencija stranke

A ona u ovoj priči je potpredsjednica stranke Vladimira Palfi. Supruga predsjednika stranke Ivana Vilibora Sinčića ili kako ju svi sada zovu – siva eminencija stranke.

“Gospođa Palfi je vrištala da je Živi zid mrtav, da Sinčić mora u Europski parlament, a ovi plaćenici koje je ona dovela su urlali na mene, psovali mi sve po spisku, nasrtali na mene, zavrtali mi ruku, davali mi da potpišem neki ugovor gdje dajem ostavku i predajem mandat Lukaniću”, rekao je Bunjac.

Bunjac tvrdi da je iz konteksta izvađena snimka koju su, uvjeren je, Palfi i Sinčić sinoć pustili u javnost ne bi li mu njome zadali konačni udarac.

Sinčić reagirao na Facebooku

A dok su on i Pernar imali pressicu pred Saborom, Sinčić je stao u živi zid s još 2 člana i preko Facebooka poručio da su lažljivci, manipulatori i agresivci – Pernar i Bunjac.

“Branimir Bunjac me nazvao i prijetio mi da tko sam ja, a drugom prilikom me nazvao i pričao mi da je među 10 najjačih ljudi u Hrvatskoj”, član Živog zida kazao je Denis Martinić.

“Hoće li živi zid biti stranka ucjenjivača, uhljeba, materijalista, klimavaca ili će biti čista zdrava za kakvu se zalažem”, rekao je Ivan Vilibor Sinčić.

Prije nekoliko mjeseci sve je bilo ružičastije

A prije samo nekoliko mjeseci sve je izgledalo puno ružičastije. I Bunjac i Pernar bili su puni hvale baš za Vladimiru Palfi.

“Ja se znam našalit, ja se zezam, što će nama Vladimir Putin, kad imamo Vladimiru Palfi. Nije program Živog zida ovakav kakav je zato jer je Vladimira rekla taj program mora biti takav. To je ludost. Znači mi se sjednemo svi zajedno i raspravljamo”, kazao je u svibnju prošle godine Pernar.

Zajedno su raspravljali, zajedno su se borili protiv banaka, deložacija i uhljeba. Zajedno su bili uhićivani. Zajedno im je rasla popularnost.

Europska unija dovela stranku u raspad

“Živi zid je živi zid dok se ne izda nalog za probijanje živog zida, tog trenutka svi aktivisti sjedaju na pod”, govorio je Pernar u travnju 2014. godine.

I sada je upravo Europska unija, protiv koje su često govorili, dovela stranku pred raspad.

“Mislim da kompromisa ovdje nema, ovo je duel, tko će koga, i tko će preživjet. Svi su noževi izvučeni, nisu ni u leđa upereni, nego izvučeni. Dvoboj točno u podne”, kazao je politički analitičar, Krešimir Macan.

Sve zbog jedne žene

A taj dvoboj pratimo uživo putem Facebooka, pressica i televizijskih emisija gdje se međusobne optužbe i napadi samo intenziviraju.

Ali za stranku koja je nastala kao svojevrsni reality show, nije čudno da se na isti način raspada. I kao u reality showu, zbog jedne žene.

“Ona je supruga predsjednika stranke, imali smo i prije žene koje su utjecale. uvijek je netko, supruga, ljubavnica, tajnik ili tajnica. Netko u najužem krugu ima utjecaja. Ona možda vidi neku sliku kako želi voditi Zid sa Sinčićem”, rekao je Macan.

U svakom slučaju, ako su živozidaši ikada i vodili bitku protiv establišmenta, sada vode rat sami protiv sebe.
Aida Šukurica
Foto: Patrik Macek/PIXSELL/Sanjin Strukic/PIXSELL/Zeljko Lukunic/PIXSELL

Povezani VIDEO: