DA ZABOLI GLAVA!

Kako stoji hrvatski minimalac u Europi? Slabo! Susjedi su puno bolji od nas, a tek Luksemburg…

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Prosječna godišnja stopa rasta između srpnja 2013. i srpnja 2023. bila je najveća u Rumunjskoj (+12,9 %)

Ako pitate prosječnog hrvatskog građanina je li zadovoljan svojim primanjima, velika većina njih odgovorit će vam da nije. Da bi plaće trebale narasti priča se već dugo, a priča se intenzivirala s ulaskom Hrvatske u eurozonu i uvođenjem eura kao službene valute. Nekima je splet svih nemilih događanja – velikog rasta cijena i inflacije – povećao primanja, no mnogi su i dalje ostali na istome, piše Net.hr.

Ono što se mijenjalo je iznos minimalne plaće u Hrvatskoj, a koja u 2023. godini iznosi neto 560 eura, što je za 62 eura više nego u 2022. godini.

Povećanje treba pohvaliti, no isto tako treba priznati da je taj iznos nedovoljan za dostojanstven život, posebice ako pogledamo kakve su minimalne plaće u ostatku zemalja EU, piše Net.r.

Eurostat je objavio zanimljive statističke podatke u kojima su uspoređivali kakve su bile minimalne plaće u srpnju 2013. godine u odnosu na srpanj 2023. godine.

Prema njihovim podacima, 1. srpnja 2023. 22 od 27 država članica EU-a imale su nacionalnu minimalnu plaću.

Biti na minimalcu najviše se, iz naše perspektive, isplati biti u Luksemburgu! Tamo je, prema statističkim podacima, ta plaća 2508 eura. Najgore je u Bugarskoj, gdje ta mjesečna svota iznosi 399 eura.

Slovenci nas ‘šišaju’

Prema objavljenim statistikama, Hrvatska se nalazi u trećoj skupini zemalja gdje je iznos minimalne plaće ispod 1000 eura, a društvo nam prave Cipar, Grčka, Portugal, Litva, Malta, Poljska, Češka, Estonija, Slovačka, Mađarska, Latvija, Rumunjska i Bugarska.

U statistici se nalaze i zemlje koje nisu dio Europske unije, a zanimljivi su i njihovi podaci. Prema njima, Crna Gora, Turska i Srbija imaju veće minimalne plaće od Bugarske, a nešto manje imaju Makedonija i Albanija.

Još jedan detalj posebno je zanimljiv. Susjedna Slovenija nalazi se u drugoj grupi zajedno sa Španjolskom, gdje su smještene zemlje koje imaju minimalne plaće između 1000 i 1500 eura. Njihove nacionalne minimalne plaće bile su 1203 eura u Sloveniji i 1260 eura u Španjolskoj, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari